Gestrande Nederlanders worden opgehaald uit Peru
VIDEOVoor de Nederlanders die vastzitten in Peru, gloort er hoop. Nog vanavond vertrekt een repatriëringsvlucht uit het Zuid-Amerikaans land met aan boord honderden Nederlanders. Ook uit Kaapverdië en de Spaanse stad Alicante worden landgenoten opgehaald. Inclusief deze drie vluchten heeft Nederland acht repatriëringsvluchten uitgevoerd om gestrande Nederlanders terug te halen van hun vakantieadres.
Gisteren zijn er twee vliegtuigen vol Nederlanders aangekomen uit de Portugese stad Faro en het Afrikaanse Gambia. In totaal zijn er al ‘honderden’ Nederlanders teruggehaald, stelt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar komen na de komende 24 uur nog ‘honderden’ bij. Exacte aantallen hoopt het ministerie morgen te kunnen melden.
EU-burgers
Op de speciale site voor Nederlanders die door het coronavirus vastzitten in het buitenland hebben zich inmiddels 21.000 mensen gemeld. Bij de geplande repatriëringsvluchten nemen Nederlandse luchtvaartmaatschappijen ook burgers van andere EU-landen mee, als daar plek voor is. Omgekeerd nam een toestel van het Duitse Lufthansa ook Nederlanders mee terug uit Cambodja.
Vorige week besloot een consortium van Buitenlandse Zaken, de reisbranche en verzekeraars een speciaal loket te openen waar gestrande Nederlanders zich konden melden om in aanmerking te komen voor repatriëring. Zij moeten daar wel een eigen bijdrage voor betalen: 300 euro als ze binnen Europa vastzitten, 900 euro in de rest van de wereld.
Flinke klus
Het plannen van de vluchten is een flinke klus. Zo zijn er in veel landen ook binnenlandse reisverboden, waardoor Nederlandse reizigers niet altijd bij een vliegveld kunnen komen. Buitenlandse Zaken probeert dan in overleg met de plaatselijke autoriteiten ontheffingen te regelen. Er worden de komende dagen nog meer vluchten gepland.
Al voordat de speciale site bijzonderebijstandbuitenland.nl geopend werd, haalde luchtvaartmaatschappijen met hulp van Buitenlandse Zaken 1900 reizigers (uit meerdere landen) terug uit Colombia en vloog Transavia tien keer naar Marokko om daar gestrande Nederlanders op te halen.
Opgelucht
Voor honderden Nederlanders in Peru is er in elk geval licht aan het eind van de tunnel: zij zullen nog vanavond met een KLM-vlucht terugvliegen naar Nederland. ,,We zijn zo ontzettend opgelucht”, laat de 31-jarige Anyel vanuit de luchthaven weten. Ze kan niet wachten tot het moment van vertrek. ,,Ik begon te huilen toen ze ons belden dat we een ticket hadden.”
Ze verbleef de afgelopen tijd met haar vriend Mark (33) in een kleine B&B in de hoofdstad Lima. Na de afkondiging van strenge coronamaatregelen konden ze geen kant meer op. Net als vele honderden Nederlanders, veelal backpackers ,,De situatie begint hier steeds dreigender te worden", liet ze eerder weten.
Het merendeel van de mensen die vanavond aan boord van het vliegtuig zit, is van Nederlandse afkomst. De rest is afkomstig uit andere landen en heeft een medische urgentie. De verwachting is dat rond 6 april nog een KLM-vlucht aankomt in Peru om de overige gestrande Nederlanders op te halen.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
Advocaten Nabil B.: ‘Zorg dat wij niet vermoord worden omdat we ons werk doen’
Hun werk voor kroongetuige Nabil B. ging verder na de moord op vriend en collega Peter R. de Vries. De één vindt hen heldhaftig, de ander mijdt hen liever. Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong over hun veiligheid én een toekomst die ‘hoogst onzeker’ is. -
‘Megaoperatie’ om duizenden gestrande Nederlandse reizigers terug te halen
Het kabinet trekt samen met de reisbranche en het verbond van verzekeraars 10 miljoen euro uit om gestrande reizigers terug naar Nederland te halen. Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gaat het om duizenden vakantiegangers. Hij spreekt van een ‘complexe en unieke operatie’. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
PREMIUM
Gestrande Nederlanders in Zuid-Amerika: ‘We worden hier als paria’s behandeld’
Nederlandse toeristen in Peru en andere Zuid-Amerikaanse landen worden steeds ongeruster over de extreme quarantainemaatregelen die lokale autoriteiten nemen om het coronavirus onder de duim te krijgen. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan.
-
Levenslange celstraffen voor kopstukken moordbrigade ‘in naam van Taghi’
De rechtbank heeft levenslange celstraffen opgelegd aan drie mannen die moorden pleegden op bestelling, vermoedelijk mede in opdracht van Ridouan Taghi. Ook veertien andere verdachten van de moordbrigade kregen jarenlange celstraffen opgelegd. Twee mannen werden vrijgesproken. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Honderden agenten ontmaskeren bende mensensmokkelaars
Zo’n 900 agenten en marechaussees zijn vandaag op tientallen adressen binnengevallen in vijf landen, waaronder Nederland. Daarmee is één van de grootste netwerken van mensensmokkelaars van de afgelopen maanden ontmaskerd. Ze zouden meer dan tienduizend vluchtelingen illegaal naar Engeland hebben gebracht.