Volledig scherm
Hendrik M. © AD

Gevaarlijke ex-tbs'er slaat weer toe

De politie maakt jacht op een gevaarlijke ex-tbs'er en zijn vriendin. Het duo wordt gezocht voor de beroving en mishandeling van een 78-jarige man in Den Bosch.

Bronnen bij justitie bevestigen aan het AD dat de mannelijke voortvluchtige Hendrik M. (39) is. Deze crimineel kreeg rond 2002 tbs opgelegd voor de urenlange verkrachting van een jonge vrouw. Op dat moment had hij al een strafblad voor meerdere inbraken, geweldsdelicten en verkrachtingen.

Halverwege 2014 is M. uit de tbs-kliniek ontslagen. Sinds zijn vrijlating zou hij onder toezicht staan van de reclassering.

Opnieuw in de fout
Vorige week donderdag ging M. opnieuw in de fout. In de nacht van 30 op 31 december reed hij met zijn vriendin in een bestelbusje van een 78-jarige man, die een bekende zou zijn van het stel. Het slachtoffer zat achter het stuur.

Op een gegeven moment werd de bejaarde man gedwongen om naar een afgelegen plek langs de A2 bij Den Bosch te rijden. Daar werd hij, rond kwart over twee 's nachts, uit de wagen gegooid en mishandeld.
,,De man is in het gezicht geslagen, tot bloedens toe", zegt een woordvoerder van de politie. ,,De twee daders gingen er vervolgens vandoor met de bus. Het slachtoffer wist zelf de politie te alarmeren."
De bus van de beroofde man is later teruggevonden in de buurt van Weert. ,,De recherche is op dit moment actief op zoek naar het stel", zegt de politiewoordvoerder. ,,Voor zover wij weten, hebben de twee zich nog niet schuldig gemaakt aan andere delicten."

Ontsnapping
In 2006 kwam M. - die herkenbaar is aan drie getatoeëerde tranen onder zijn oog -  landelijk in het nieuws nadat hij wist te ontsnappen aan zijn begeleiders. De crimineel bracht een bezoek aan het graf van zijn opa in Heerlen, waarna hij de benen nam.

M. verbleef in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. Het OM verspreidde een foto van hem. Hij werd bestempeld als 'extreem gewelddadig'. Pas na een klopjacht van bijna drie weken werd de Limburger gevonden.

Tante
M. had zich verstopt in het huis van een tante in Brunssum. Bij de huiszoeking zag een agent iets bewegen op de vliering. Toen het opgetrommelde arrestatieteam riep dat M. zijn armen naar buiten moest steken, deed hij dat meteen. De tante kreeg uiteindelijk geen straf, omdat zij totaal overdonderd was toen M. vroeg of hij onderdak bij haar kon krijgen.

De recherche heeft geen idee waar M. en zijn vriendin zich nu schuilhouden. Als M. onder toezicht van de reclassering staat, kan hij een extra hoge gevangenisstraf krijgen als blijkt dat hij de voorwaarden van de reclassering heeft geschonden.

Udo D.
In oktober ging een andere ex-tbs'er ook in de fout. Udo D. sloeg in Leeuwarden een vrouw dood. Hij trok een spoor van geweld door de stad. De man zou te vroeg zijn vrijgelaten uit de GGZ-kliniek, waardoor hij een groot gevaar voor zijn omgeving vormde.