Volledig scherm
© ANP

Gevaarlijke vakantie-uittocht

Vakantiegangers gaan net als voorgaande jaren slecht voorbereid en onveilig de weg op, zo meldt het AD. Tijdens een politiecontrole dit weekend bleek van alles te schorten aan caravans, campers en aanhangwagens.

Agenten langs de N57 vanuit Rotterdam richting Zeeland haalden in totaal 145 caravans, campers en auto's met een boottrailer van de weg. 50 bestuurders kregen een bekeuring en 25 personen een waarschuwing. De boetes betroffen overbelading, het niet hanteren van de juiste spiegels, niet werkende richtingaanwijzigers, scherp uitstekende delen van de lading, onjuiste papieren, rijden zonder rijbewijs en losliggende lading.

Volgens brancheorganisatie Bovag wordt twee derde van de 500.000 caravans nauwelijks gecontroleerd door de eigenaar. 'Mensen willen snel op vakantie', aldus een woordvoerder.

'De caravans hebben vaak lang in de stalling gestaan,' zegt Tom Huyskens van Bovag. 'Stilstand is letterlijk achteruitgang. Banden kunnen bijvoorbeeld uitdrogen, waardoor er scheurtjes in ontstaan. Als je dat niet controleert, heb je meer risico op een klapband met alle gevolgen van dien. Mensen willen vaak snel op vakantie en realiseren zich niet dat ze zich goed moeten voorbereiden.'

Ook waarschuwt Huyskens voor de gasslangen in caravans en campers. 'Ook die kunnen uitdrogen als je ze niet om de zoveel tijd vervangt. Je hoort eens per jaar wel over een ontplofte caravan.'

De komende weekenden zal de politie in verschillende regio's controles uitvoeren. De ANWB en Bovag zullen ook voertuigen controleren en leden adviseren.