Gevangenissen wapenen zich tegen smokkeldrones, ‘luchtpost’ plaag in heel Nederland
Alle gevangenissen krijgen een systeem waarmee drones gedetecteerd kunnen worden. Criminelen gebruiken in toenemende mate radiografisch bestuurbare vliegtuigjes om drugs, telefoons en wapens gevangenissen in te smokkelen.
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) benadrukt dat het onderzoek naar het opsporen van drones nog in volle gang is. Vijf penitentiaire inrichtingen (PI) hebben inmiddels een dronedetectiesysteem. Weerwind wil zo snel mogelijk alle gevangenissen voorzien van een systeem dat de vliegtuigjes spot.
Deze radiografisch bestuurde apparaten droppen telefoons en drugs en soms steekwapens op de luchtplaats van gevangenissen. Gedetineerden kunnen tijdens het luchten de smokkelwaar oprapen en meenemen de cel in.
Met de detectiesystemen alleen ben je nog niet van het probleem af. Volgens de bewindsman doet de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) onderzoek naar het verstoren van de apparatuur. Op enkele locaties wordt getest met het onderscheppen van de drones. Dit vergt nog veel onderzoek, aldus Weerwind in de beantwoording van Kamervragen van Michiel van Nispen van de SP.
Het Kamerlid Van Nispen klom in de pen toen hij hoorde dat de aanpak van smokkelwaar per luchtpost al drie jaar ‘nauwelijks van de grond komt'. In zijn beantwoording stelt Weerwind dat het binnensmokkelen van contrabande hem een doorn in het oog is. Hij ontkent dat er een falende aanpak is, zoals de SP het uitdrukt. ‘De DJI spant zich maximaal in om contrabande tegen te gaan', stelt Weerwind.
Duurt veel te lang
Drie jaar ondermijning met drones is onvoldoende aangepakt. Prioriteit is nodig, veiligheid personeel in het geding.
Voor vakbond FNV duurt dit allemaal veel te lang. De bond riep de minister onlangs op om snel maatregelen te nemen. ,,Waarom duurt dit zo lang?", vraagt vakbondsbestuurder Yntse Koenen van de FNV zich af. ,,Het systeem is er nog niet. Drie jaar ondermijning met drones is onvoldoende aangepakt. Prioriteit is nodig, veiligheid personeel in het geding.”
Minister Weerwind wijst erop dat zodra een drone gespot wordt, het gevangenispersoneel meteen maatregelen kan nemen. Zo zal het luchtmoment voor de gedetineerden worden afgebroken. De gewaarschuwde politie kan de dronepiloot proberen te vinden.
Vliegverbod boven gevangenissen
Koenen zet hier vraagtekens bij. Hij hamert op het gevaar van voortgezet crimineel handelen voor het personeel en de samenleving. ,,Als er is gedetecteerd, is de drone dan meteen uit de lucht? Is er genoeg personeel van DJI of de politie om een droneverbod te handhaven, ook buiten de poort waar de drone wordt bediend?", vraagt Koenen zich af.
Verder wil Weerwind in gesprek met minister Mark Harbers van Infastructuur en Waterstaat over de mogelijkheden van het instellen van een vliegverbod boven gevangenissen. Voor drones is een gevangenis al een no-fly zone door de grootste dronefabrikant. Criminelen kunnen die techniek echter omzeilen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video28
Neerslagbom zal in de toekomst vaker vallen, eenvoudige maatregelen zijn er niet
Een neerslagbom zoals die het Limburgse heuvelland in de zomer van 2021 trof, zal in de toekomst vaker vallen. Eenvoudige maatregelen om te voorkomen dat dergelijke regenval in die provincie vergelijkbare problemen oplevert als toen, zijn er bovendien niet. Die conclusies kunnen worden getrokken uit een nieuw onderzoeksrapport. De boodschap: leer leven met overstromingen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Lucas is één van de opgepakte XR-actievoerders: ‘Ik werd geboeid onder toeziend oog van buren’
Lucas Winnips (47) is één van de gearresteerde actievoerders van Extinction Rebellion. Hij werd vorige week geboeid afgevoerd door de politie nadat hij zijn zoon op school had afgezet. ,,Ongekend.’’
-
Nieuw ontvangstcentrum voor asielzoekers in Alkmaar moet Ter Apel ontlasten
Het voormalig Belastingkantoor in Alkmaar moet een nieuwe ontvangstlocatie voor asielzoekers worden. Zo moet het aanmeldcentrum Ter Apel worden ontlast. Daar sliepen afgelopen zomer honderden mensen buiten omdat er binnen geen plek meer was. -
-
-
PREMIUMafperser
Eén pikante foto en Sanne zat direct in greep van Gianni de W: ‘Hij speelde zo'n vies spelletje’
Gianni de W. (24) uit Etten-Leur perste met sluw verkregen naaktfoto’s vermoedelijk vele tientallen meisjes af. Sanne uit Noord-Holland was de eerste die drie jaar geleden al aangifte deed. ,,Na die eerste foto veranderde hij meteen: hij bepaalde mijn leven.” -
25
Grote pensioenfondsen lijden miljardenverliezen, maar de pensioenen gaan omhoog
De vier grote pensioenfondsen verloren afgelopen jaar bijna 200 miljard euro aan vermogen. Desondanks kunnen ze de pensioenen voor het eerst in jaren verhogen.