Volledig scherm
De dader loopt met de monstrans om te vluchten op de scooter. © anp

Gevluchte monstransrover gepakt in België

De 26-jarige man die in Nederland een celstraf uitzat voor zijn betrokkenheid bij de Utrechtse monstransroof in 2013, is in België opgepakt. Hij zit daar in de cel op verdenking van een vermogensdelict. De man ging er dit voorjaar vandoor tijdens een proefverlof, maar moet nog een deel van zijn gevangenisstraf uitzitten.

Met justitie in België is afgesproken dat in dat land eerst het vermogensdelict wordt afgehandeld, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Utrecht vandaag. Als de man daarvoor zijn straf heeft uitgezeten of om een andere reden op vrije voeten komt, wordt hij uitgeleverd aan Nederland.

Klungelige wijze
In januari 2013 stormde een man op klaarlichte dag het Utrechtse museum binnen en vernielde daar een vitrine. Op klungelige wijze nam hij de gouden, met edelstenen ingelegde monstrans mee en sprong hij buiten achterop een klaarstaande scooter. De man die nu in België vastzit, nam het kostbare voorwerp in bewaring.

De opgepakte man probeerde de kunstschat uit Museum Catharijneconvent destijds mee naar België te nemen om daar te verhandelen. Van de rechtbank kreeg hij daarvoor een celstraf van 16 maanden. Maar het OM ging met succes in beroep. Het gerechtshof legde de man een straf van drie jaar op. Dat arrest heeft de man voorgelegd aan de Hoge Raad. Die moet de zaak nog behandelen. De man moet in Nederland in elk geval nog een deel celstraf uitzitten, aldus het OM.

Volledig scherm
© anp