Volledig scherm
Gevangenis Zuyderbos in Heerhugowaard © Google Maps

'Gevoelige informatie uit gevangeniscel gestolen'

De cel van de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin is bij een inspectie overhoop gehaald. Daarbij zijn 'zeer vertrouwelijke stukken' en advocatenpost ontvreemd, stelt zijn advocaat. Het zou gaan om een politiek uiterst gevoelige zaak.

Quote

Het gaat om superver­trou­we­lij­ke stukken over de politieke achter­grond van zijn zaak. Het lijkt dat de celinspec­tie doelbewust was om ze te bemachti­gen

Adèle van der Plas, advocaat

De stukken vormen volgens de advocaat bewijsmateriaal in een gevoelige herzieningsprocedure. De celinspectie vond dinsdag 17 november plaats in gevangenis Zuyderbos in Heerhugowaard, blijkt uit twee klachtbrieven die deze krant in bezit heeft. Na die inspectie zijn 'zeer geheime en  vertrouwelijke processtukken van cliënts cel verwijderd,' schrijft advocaat  Judith Serrarens.

Justitie bevestigt dat de cel is onderzocht en stelt 'de zaak tot op de bodem uit te zoeken'. De klacht is opmerkelijk, omdat de Koerdisch-Turkse zakenman Baybasin al jaren een herzieningszaak voert. Baybasin werd in 2002 tot levenslang veroordeeld voor moord, gijzeling en drugshandel, maar volgens hem is er gerommeld met bewijsmateriaal.

'Supervertrouwelijk'
De papieren lagen pas anderhalve week in de cel, zegt Baybasins andere  advocaat Adèle van der Plas. ,,Het gaat om supervertrouwelijke stukken over de politieke achtergrond van zijn zaak. Het lijkt dat de celinspectie doelbewust was om ze te bemachtigen."

Volgens Baybasin gaat het om overheidscorrespondentie die onthult wat de relatie is geweest tussen Nederland, Turkije en Engeland in zijn zaak.  Hij beweert te zijn geslachtofferd in een internationale chantagezaak. Als
invloedrijke Koerd zou de Turkse regering hem veroordeeld willen zien. Nederland zou daartoe zijn gedwongen, omdat de Turken zouden beschikken over bewijs dat oud-secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink in de jaren '90 minderjarige jongens in Turkije heeft misbruikt.

Justitie: Het was reguliere controle
De ontvreemding van gevoelige informatie uit de cel van Baybasin kan gevolgen hebben voor de zaak-Dem- mink. Momenteel loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek naar het vermeende seksueel misbruik door Demmink.

De voormalige Justitietopman ontkent de aantijgingen en zegt in de jaren '90 niet in Turkije te zijn geweest. Een brief van een Turkse officier van justitie wijst daar wel op. Het strafrechtelijk onderzoek tegen Demmink lijkt te zijn vastgelopen, omdat de Turken niet willen meewerken aan rechtshulpverzoeken vanuit Nederland.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigde gisteravond dat er 'een spitactie' heeft plaatsgevonden in de Heerhugowaardse gevangenis. ,,Een reguliere controle, waarbij gezocht wordt naar bijvoorbeeld contrabande. Bij zo'n inspectie gaat de celdeur open en worden losse spullen naar buiten gehaald. Die worden vervolgens teruggelegd."

De woordvoerder bevestigt dat de klacht is ontvangen. ,,Het is goed dat deze is ingediend. We zullen tot op de bodem uitzoeken of iets is misgegaan."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement