Volledig scherm
De Hr.Ms. De Ruyter verging in 1942 tijdens de slag in de Javazee © anp

Gevonden resten van slachtoffers Javazee blijven wellicht anoniem

Het is nog maar de vraag of kan worden vastgesteld of de laatste resten die onlangs in het Indonesische Brondong werden opgegraven van de in 1942 op de Javazee gesneuvelde Nederlandse marinemensen zijn. 

Een ploeg van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) bevindt zich op dit moment in het Indonesische Brondong. Defensie is terughoudend met mededelingen over wat het team doet en hoe de voortgang is.

Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is het een heel ingewikkeld karwei uit de resten voldoende materiaal te halen waarmee een dna-profiel kan worden opgesteld, schrijft De Telegraaf.

Graafwerkzaamheden

Vorige week meldde The Jakarta Post dat bij graafwerkzaamheden in het dorpje Sedayulawas, op Oost-Java- stoffelijke resten zijn gevonden. Het zou gaan om drie opvarenden van het Nederlandse oorlogsschip Hr. Ms. De Ruyter. 

De Nederlanders zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen bij de Slag in de Javazee. De schepen De Ruyter, Java en Kortenaer vergingen op 27 februari 1942. Meer dan 1.100 opvarenden vonden destijds de dood.

'Verspreid over schip'

Volgens de Indonesische krant zouden vertegenwoordigers van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken en personeel van de Nederlandse ambassade de opgraving hebben bijgewoond. 

De overblijfselen lagen ‘verspreid over het schip, toen het wrak werd gevonden', zegt een woordvoerder van het district Brondong. De botten en schedels hebben ruim zeventig jaar onder water gelegen. Volgens het NFI werden de resten daarna weinig zachtzinnig behandeld en begraven. Daarbij gaat dna-materiaal verloren.