‘Gewaarschuwde Kuipers kocht falend softwaresysteem bij bedrijf van eigen medewerkers’
Ernst Kuipers heeft, toen hij nog voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) was, een falend softwaresysteem aangekocht, ondanks twijfel over de werkzaamheid en de schijn van belangenverstrengeling. Dit blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant.
In november 2020 gaf Kuipers toestemming voor de aankoop van een systeem dat bijna realtime de beddencapaciteit inzichtelijk moet maken. Ruim een jaar na aanschaf geeft het systeem, waar in totaal al 1,2 miljoen euro aan is uitgegeven, voor een meerderheid van ziekenhuizen nog steeds geen bruikbare data door.
In de beginperiode van de coronapandemie zocht het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), waarvan Kuipers ook voorzitter was, naar manieren om Covidpatiënten zo goed mogelijk te spreiden. Daarvoor was inzicht in de beddencapaciteit van de ziekenhuizen cruciaal. Het LCPS wenste een beter en geautomatiseerd systeem.
Persoonlijke belangen
Daarop werd het bedrijf 2TWNTY4 - later omgedoopt tot LPZ (Landelijk Platform Zorgcoördinatie) - ingeschakeld. Opmerkelijk daarbij was dat twee mede-oprichters van het bedrijf, Marcel de Jong en Ton van Werkhoven, als adviseur verbonden waren aan Kuipers’ LCPS. De Jong deed afstand van zijn belangen, Van Werkhoven niet.
,,Van Werkhoven en De Jong hebben van meet af aan persoonlijke belangen gehad en dit is vanaf de start transparant geweest voor alle betrokkenen. We hebben erop toegezien dat de persoonlijke belangen niet van invloed waren op onze besluitvorming’’, verklaart LNAZ. Van belangenverstrengeling was geen sprake, klinkt het.
‘Analoog proces’
De inschatting van de ic-capaciteit is een ‘hartstikke analoog proces’, zegt een intensivist uit een middelgroot ziekenhuis. Automatiseren betekent dat het systeem de gehele dag, door vele mensen, moet worden gewijzigd en aangevuld. Het landelijk netwerk van medisch informatiespecialisten waarschuwde daarvoor.
Na meerdere incidenten met LPZ - waarbij ernstig zieke covidpatiënten naar ziekenhuizen werden gebracht waarvan het systeem ten onrechte aangaf dat er een bed vrij was - riep ook de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) op om het LPZ-systeem te negeren en twee andere te gebruiken.
Ondanks deze zorgen, schrijft de krant, drukte het LCPS invoering van het nieuwe systeem door en werd uiteindelijk het hele bedrijf 2TWNTY4 overgenomen voor 700 duizend euro. Er werd geen aanbesteding gedaan, terwijl dit wel moet. Ook het ministerie meent dat op grond van ‘spoed’ een aanbesteding niet hoefde.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jongen staat ‘een beetje te klooien’ met luchtbuks, even later ligt zijn broertje (13) bloedend in de kamer
De 13-jarige Levi die maandagavond per ongeluk door zijn tien jaar oudere broer werd beschoten met een luchtbuks gaat nog deze week onder het mes. Het betrokken gezin uit Alblasserdam is diep onder de indruk van het incident waarvoor zo'n beetje de hele straat uitliep. -
Voor het eerst apenpokkenvirus vastgesteld bij een kind
Het apenpokkenvirus is in Nederland voor het eerst bij een kind vastgesteld. Het gaat om een kind in de basisschoolleeftijd, zegt een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoe het kind het virus heeft opgelopen, is nog niet bekend. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUMVrouw met een missie
Dankzij haar vader hoefde Mariëtte Hamer niet naar de huishoudschool: ‘Hij was mijn held’
Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en is nu regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. De zachtmoedige aard van Mariëtte Hamer (63) betekent niet dat ze geen ‘killer instinct’ heeft: ‘Als ik iets wil, zorg ik dat het lukt.’ -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUMPhilips
Jeanne en Gerard willen van riskant apneu-apparaat af: ‘Als leek ben je aan de goden overgeleverd’
Philips krijgt al maanden de volle laag van toezichthouders, klanten en beleggers. De terugroepactie van ruim 5 miljoen riskante slaapapneu-apparaten verloopt traag. Hoeveel gevaar die toestellen echt opleveren, moet snel duidelijk zijn. -
Politiek worstelt met boerenprotest: ondanks intimidaties worden 'scherpe acties' toegejuicht
Na huisbezoeken en snelwegblokkades worstelen politieke partijen met de bejegening van protesterende boeren. De wet overtreden mag niet, toch is de sympathie voor de boer groot.
54 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter de Jong
M. Kok
M. Kok
M Waarhold
M Waarhold