Volledig scherm
SIRE presenteert haar nieuwe campagne geweld tegen hulpverleners. © anp

Geweld tegen hulpverleners daalt al jaren

Volgens Stichting Ideële Reclame (Sire) neemt het geweld tegen hulpverleners jaarlijks toe. Het is reden voor een grootschalige campagne, waarin Sire het beeld schetst dat de onrust in ons land over het geweld groeit en dat cijfers van de overheid schrikbarend zijn. Dit lijkt echter niet helemaal overeen te komen met het rapport van de overheid over het geweld.

In opdracht van het kabinet is er vorig jaar, net als in 2007 en 2009, landelijk onderzoek gedaan naar de aard en omvang van agressie en geweld binnen de publieke sector. Uit dit onderzoek blijkt dat het percentage slachtoffers is gedaald van 66 procent in 2007 en 65 procent in 2009 naar 59 procent in 2011. Dit houdt in dat circa dertig- tot vijftigduizend minder werknemers met een publieke taak slachtoffer van agressie en geweld zijn geworden. Volgens voormalig minister Piet Hein Donner is er 'sprake van een duidelijke positieve ontwikkeling'.

Ambulancezorg
In de ambulancezorg, een groep die prominent naar voren komt in de campagne 'Handen af van onze hulpverleners', is het aantal slachtoffers de laatste jaren met 10 procent gedaald. Bij sommige onderzochte sectoren, zoals de politie en de brandweer, zijn er geen significante verandering zichtbaar in het aantal slachtoffers.

De meest voorkomende vorm van agressie en geweld is verbale agressie. Ruim de helft (57%) van alle ondervraagden is hier persoonlijk minimaal één keer het slachtoffer van geworden in de afgelopen twaalf maanden.

Meldingen
Volgens het rapport is de politie vorig jaar op de hoogte gesteld van 17 procent van alle voorvallen. 'Een één-op-één vergelijking met 2007 is niet mogelijk, maar met een slag om de arm lijkt er wel sprake van een stijging', melden de onderzoekers.

Directeur ambulancezorg Martin Smeekes van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zegt toch dat het rapport een vertekend beeld geeft. 'De cijfers dalen doordat ambulancemedewerkers steeds minder melden. Ik merk in de dagelijkse praktijk dat mijn medewerkers niet meer opkijken van een scheldkanonnade of wanneer ze bespuugd worden. Dat soort dingen komen gewoon niet in zo'n rapport terecht omdat het bijna gemeengoed is geworden,' zegt hij tegen Zorgvisie.nl.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.