Gezin blijft in tranen achter na uitzetting vader Feda

Feda Amiri (54) is na 18 jaar Nederland uitgezet. Een uur later dan gepland vertrok het vliegtuig naar Kabul, Afghanistan. 'We worden niet serieus genomen, alle moeite is voor niks,' snikt zijn 23-jarige dochter Tamara uit het Brabantse Heeze.

Zoals afgesproken met zijn dochter, zou Feda Amiri niet vrijwillig op zijn stoel gaan zitten in het vliegtuig. Hij riep in het vliegtuig driemaal om asiel als 'allerlaatste redmiddel'. Zijn gezin heeft tevergeefs diverse acties opgezet om het asielverzoek te vermijden. Volgens advocaat Bart Toemen kon hij zelfs asiel aanvragen op de vliegtuigtrappen.

Vrijwel direct wees de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het asiel af, vertelt Tamara in tranen. Een uur later vertrekt het vliegtuig naar Afghanistan met Feda aan boord. De IND kan de asielweigering van Feda niet bevestigen. ,,We doen geen uitspraken over indivuele zaken,'' is het antwoord van de woordvoerster.

Zijn gezin blijft huilend achter. Er is geen hoop meer, vertelt een goede vriendin. Ze zijn verdrietig en boos, want ze vinden dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet volgens de regels heeft gehandeld. ,,Hij hoort nog 48 uur te krijgen om zijn advocaat te mogen spreken. Daarnaast mag je drie keer asiel aanvragen en dit is zijn tweede keer.'' De familie voelt zich aan het lijntje gehouden.

Martelpraktijken
In 2000 ontving Feda een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Het ging mis toen hem in 2006 een Nederlands paspoort  werd geweigerd. In Afghanistan werkte hij namelijk bij de staatsveiligheidsdienst, die in verband wordt gebracht met martelpraktijken. ,,Als hij toen niet de Nederlandse nationaliteit had aangevraagd, had hij misschien wel zonder problemen in Nederland kunnen blijven,'' aldus advocaat Toemen. ,,Voor nu zijn de regels juist gehanteerd. We hebben alles gedaan wat we konden.''

Het enige dat de IND kwijt wil is dat een tweede asielaanvraag alleen opnieuw wordt beoordeeld, als er zich nieuwe of andere omstandigheden voordoen dan bij het vorige verzoek. ,,Bijvoorbeeld als iemand uit de kast is gekomen en een islamitisch land  homoseksualiteit niet accepteert,'' vertelt de zegsvrouw.

Tamara liet eerder aan het AD weten bang te zijn dat haar vader het nog geen drie dagen volhoudt in Afghanistan. ''Hij wordt daar sinds zijn vertrek naar Nederland gezien als landverrader, dat wordt zijn dood.''

  1. Hoofdredacteur: ‘We moesten wel reageren op de  beschuldiging van censuur’
    Podcast

    Hoofdredac­teur: ‘We moesten wel reageren op de beschuldi­ging van censuur’

    ‘De speech van Koning Willem-Alexander op De Dam tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei oogstte veel lof. Vandaar ook dat het AD een deel van die speech op de site wilde laten zien.,’ vertelt hoofdredacteur Hans Nijenhuis in de podcast Hoofdzaken. ‘De hele speech mocht niet geplaatst worden, dus moest er een keuze gemaakt worden, maar daar zat een zinnetje niet in. Toen werden we op Twitter beschuldigd van censuur.’