Volledig scherm
De familie Amiri in gelukkigere tijden. © Privéfoto

Gezin wanhopig om uitzetting vader na 18 jaar in Nederland

Na 18 jaar in Nederland wordt Feda Amiri (54) vanmiddag uitgezet naar zijn geboorteland Afghanistan. Dochter Tamara (23) is momenteel in alle staten op Schiphol. Ze flyert en spreekt passagiers aan om niet aan boord van het vliegtuig naar Kabul te stappen. ,,In Afghanistan zien ze hem als landverrader, dat wordt zijn dood."

Quote

Hij heeft helemaal niets, binnen twee dagen zal hij worden vermoord

Tamara, dochter van Feda

Twee maanden geleden is Tamara's vader opgepakt en vastgezet in het detentiecentrum. Afgelopen vrijdag kreeg ze een telefoontje van een medegevangene, met de mededeling: 'Je vader wordt maandag uitgezet'.

Dit was een ongelooflijke klap in het gezicht voor het gezin uit Heeze, dat al 18 jaar in Nederland woont. ,,Ongelooflijk, om dit in de vakantieperiode te doen met een weekend ertussen, in die tijd lukt het natuurlijk nooit om te procederen," vertelt Tamara door de telefoon vanaf Schiphol.

Juridisch niets meer mogelijk
Tamara deed haar verhaal voor het eerst aan Omroep Brabant. De advocaat van de familie Bart Toemen liet daar weten dat hij juridisch gezien niets meer kan doen. Feda kan nog wel opnieuw asiel aanvragen. ,,De mogelijkheid om asiel aan te vragen, heeft hij in principe altijd, bij wijze van spreken tot op de vliegtuigtrap."

Afscheid nemen kunnen, en mogen de vrouw en kinderen van Feda niet. Naarstig is Tamara op dit moment op zoek naar haar vader tussen het gedruis van alle reizigers, maar tot nu toe tevergeefs.

Acties
De Facebookactie Stop de Uitzetting, die Tamara is gestart en de oproep van Occupy Rotterdam hebben weinig bijgedragen. De hevig geëmotioneerde Tamara hoopt het vliegtuig van 12.55 uur naar Kabul tegen te kunnen houden. Ze spreekt passagiers van de bewuste vlucht aan en deelt flyers uit. ,,Jullie zijn mijn laatste hoop.''

,,Doe je gordel niet om en kom in beweging'', is de boodschap. ''Anders zie ik mijn vader nooit meer terug''. Tamara is druk op zoek naar de piloot. ,,Ik moet hem spreken'', zegt ze kordaat.

Martelpraktijken
Feda heeft 18 jaar geleden voor het eerst asiel aangevraagd in Nederland. ,,Hij had in 2000 al een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd," legt Toemen uit aan de lokale omroep. In 2006 krijgen moeder en drie kinderen een Nederlands paspoort, Feda niet.

In Afghanistan werkte de vader van Tamara namelijk bij de staatsveiligheidsdienst, een dienst die in verband wordt gebracht met martelpraktijken. ,,Onzin'', aldus zijn dochter. ''Mijn vader was gewoon een politieman.''

,,Wrang," zo stelt de raadsman van de familie. ,,Als hij in 2006 niet de Nederlandse nationaliteit had aangevraagd, had hij misschien wel zonder problemen in Nederland kunnen blijven."

,,Vanwege zijn vertrek naar Nederland zien ze mijn vader in het islamitische Afghanistan dus als landverrader,'' aldus Tamara. ,,Hij heeft geen telefoon, geen geld, geen bestaan, helemaal niets, binnen twee dagen zal hij worden vermoord.''

De IND was vandaag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Asiel
Volgens Tamara is nog een keer asiel aanvragen het allerlaatste redmiddel voor haar vader. ,,Hij zal echt niet vrijwillig gaan zitten in het vliegtuig.'' De  Marechaussee zal dan vast geweld gaan gebruiken, verwacht ze. ,,Pas daarna zal hij roepen: 'Ik wil asiel, ik wil asiel'.''

Tamara hoopt dat wonderen blijven bestaan. Gelukkig reageren de vliegtuigpassagiers medelevend. ,,Ze zeggen straks te kijken wat ze kunnen doen'', spreekt Tamara verwachtingsvol uit.