Volledig scherm
PREMIUM
De Blauwe Engel, een van de treinen die in Tilburg werd opgeknapt en die nu in het Spoorwegmuseum staat. © Persbureau van Eijndhoven

Gezondheid van honderden mensen in gevaar door nalatigheid NS en gemeente Tilburg

Onderhoudsbedrijf Nedtrain en de gemeente Tilburg hebben de gezondheid van honderden werklozen die treinen moesten schuren in gevaar gebracht door nalatigheden. 

De werklozen schuurden van 2004 tot 2011 treinen waarop het gevaarlijke en kankerverwekkende chroom-6 bleek te zitten. Uit onderzoek van het Brabants Dagblad blijkt dat het project, tROM geheten, met een schrijnend tekort aan voorzorgsmaatregelen van start is gegaan. Tientallen betrokkenen verklaren dat er nauwelijks stofmaskers gebruikt werden. Er werd geschuurd met de hand of met machines zonder stofafzuiging. Daardoor was de werkhal, achter het Tilburgse station, één groot stofnest.

Verder heeft de gemeente verschillende signalen genegeerd. Zo wees een externe deskundige er in 2005 op dat niet duidelijk was met welke gevaarlijke stoffen mensen in de werkplaats aanraking kwamen. Dat zou moeten worden uitgezocht. Maar de gemeente volgde dat advies nooit op. Mede daardoor bleef chroom-6 tot het eind van het project onopgemerkt.