Gezondheidsraad: Vaccineer kinderen met een verhoogd medisch risico tegen corona
De Gezondheidsraad adviseert kinderen van 5 tot en met 11 jaar, die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden door Covid-19, te vaccineren. Over het eventueel vaccineren van gezonde kinderen tegen het coronavirus, doet de Gezondheidsraad nog geen uitspraak. Dat advies volgt ‘binnenkort’.
Dat schrijft de raad in een advies aan minister De Jonge, dat zojuist openbaar is geworden. Die spreekt in een eerste reactie van een ‘logisch’ advies. ,,In december verwachten we te kunnen beginnen met prikken.”
De kinderen voor wie de Gezondheidsraad vaccinatie adviseert, kampen bijvoorbeeld met een chronische longaandoening, aangeboren hartafwijkingen of het downsyndroom. ,,Zij hebben een grotere kans op ziekenhuisopname en lopen ook een hoger risico om een ernstige ontstekingsreactie in de organen te krijgen na een infectie”, schrijft de raad.
Het gaat om een groep van ongeveer 40.000 kinderen, die onder behandeling staan van een kinderarts. De Gezondheidsraad adviseert daarom om de kinderartsen de exacte selectie te laten maken. Bart-Jan Kuilberg, voorzitter van de Gezondheidsraad, zegt dat voor een advies over het vaccineren van gezonde kinderen meer tijd nodig is. ,,Voor gezonde kinderen is de afweging complex.”
Kuilberg zegt niet te kunnen zeggen wanneer het advies voor deze groep precies komt. Het kabinet liet twee weken geleden overigens doorschemeren vooralsnog geen grootschalige vaccinatiecampagne voor kinderen te willen. Deze maand ontvangt Nederland 42.000 speciale doses van het Pfizer-vaccin voor kinderen. Minister De Jonge gaf eerder al aan die te willen reserveren voor de groep met medische problemen.
Goedgekeurd
Eind november keurde het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van BioNTech en Pfizer goed voor gebruik bij kinderen van 5 tot 11 jaar. Eerder was het al goedgekeurd vanaf 12 jaar. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) schaarde zich achter dat advies. ,,De voordelen zijn groter dan de risico’s”, vat CBG-voorzitter Ton de Boer het advies samen. ,,Onze conclusie is dat het vaccin kinderen goed beschermt tegen corona, en dat de kans op bijwerkingen klein is.”
Andere landen enten kinderen al op grote schaal in, de VS en Israël bijvoorbeeld. Ook België begint over een paar weken. Vanmiddag werd bekend dat de zuiderburen 700.000 kindervaccins hebben aangeschaft.
In Nederland betwijfelen veel mensen of het wel een goed idee is om alle kinderen in te enten. Zo is de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde tegenstander. Voorzitter Károly Illy, ook lid van het Outbreak Management Team (OMT), vindt dat door de kleine risico’s die gezonde kinderen lopen bij besmetting met het coronavirus, het individuele belang voor een kind ontbreekt.
Bijwerkingen
Kuilberg zegt rekening te houden met de mogelijkheid van bijwerkingen bij kinderen die het vaccin krijgen. Daarbij zal het volgens hem vooral gaan om relatief milde verschijnselen zoals pijn op de prikplaats en vermoeidheid.
Ook houdt de Gezondheidsraad de mogelijkheid open dat ‘myocarditis’ op kan treden, ook al is deze bijwerking niet gezien bij de studies naar de kindervariant van het vaccin. Bij jongere leeftijdsgroepen, ‘pakweg de groep tussen 16 en 29 jaar’, komt myocarditis, een ontsteking van de hartspier en het hartzakje, relatief vaak voor na coronavaccinatie.
Kuilberg stelt echter dat de aandoening ook een gevolg kan zijn van een coronabesmetting, en dat dat ‘vele malen vaker’ optreedt dan myocarditis na vaccinatie. Ook komt de aandoening bij kinderen tussen 5 en 11 volgens hem sowieso minder vaak voor dan bij oudere leeftijdsgroepen.
‘Verstandig’
Kinderarts Károly Illy noemt het een ‘verstandig advies’. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en een van de ‘vast uitgenodigde experts’ in het OMT dat het kabinet adviseert over het coronabeleid. ,,Zij lopen meer risico om erg ziek te worden van het coronavirus, dan wel in het ziekenhuis te belanden. Het is weliswaar een klein risico, maar groter dan bij gezonde kinderen van die leeftijd.”
Voor die kinderen zou de vaccinatie vrijblijvender kunnen worden, met een minder groots opgezette campagne, denkt Illy. Ouders hebben dan de vrijheid om zelf een inenting te regelen als ze dat willen. ,,Je kunt je voorstellen dat ouders dat willen als een gezinslid een kwetsbare gezondheid heeft of als opa en oma een rol in de opvang en opvoeding spelen. Want het vaccin zelf is gewoon veilig voor kinderen.”
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast politiek dichtbij
Rutte zoekt confrontatie met links, maar BBB dringt ‘rechtse wolk’ binnen
Met een kranteninterview probeert VVD-leider Mark Rutte de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af te trappen. De premier mikt op een strijd met PvdA en GroenLinks, maar moet hij niet bevreesder zijn voor JA21 en BBB? -
PREMIUMcolumn32
Ik zie nergens leerlingen schuimbekkend op de grond liggen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Wéér jonge gewapende Nederlanders gepakt in Antwerpen, aanslag op huis verijdeld
De Antwerpse politie heeft donderdagochtend vroeg opnieuw een Nederlandse jongeman opgepakt. De 25-jarige arrestant had mogelijk plannen voor een zoveelste aanval in de drugsoorlog die in de Belgische havenstad woedt, zegt de politie.
-
PREMIUM
‘Kattenluikje’ in ondergrondse containers: ‘Wie verzint zoiets?’
Plastic luikjes op enkelhoogte in ondergrondse containers in de binnenstad van Gorinchem zorgen voor veel verbazing. Binnenstadbewoner Niels van Zoeren houdt zijn kat voorlopig binnen. ,,Anders ligt Gijs binnen de kortste keren tussen het vuilnis.’’ -
-
-
Storing onlinebankieren bij ING is voorbij
De storing bij het onlinebankieren bij ING, die al sinds woensdag 10.00 uur speelde, is voorbij. Dat laat een woordvoerster van ING in de nacht van woensdag op donderdag aan het ANP weten. Op de website Allestoringen was al te zien dat het aantal klachten drastisch was teruggelopen en op sociale media meldden klanten dat ze geen problemen meer ervoeren bij het inloggen en doen van digitale betalingen op zowel de website als de app. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.