Volledig scherm
Zr. Ms. Makkum © Koninklijke Marine

Gezonken Urkse kotter: duikers van marine zoeken morgenochtend verder

updateDe zoekactie naar twee opvarenden van de gezonken viskotter uit Urk gaat morgenochtend verder. De operatie op zee waarbij duikers van de Koninklijke Marine betrokken zijn, is voor vandaag beëindigd, meldt de Kustwacht. De vissersboot zonk donderdagochtend. Twee bemanningsleden van 27 en 41 jaar zijn vermist. Mogelijk bevinden ze zich nog aan boord.

De kotter, die ligt op een diepte van zo’n 12 tot 14 meter, is vanmiddag door duikers van de marine verkend en aan de buitenkant onderzocht. Ook zijn er maatregelen getroffen zodat de vissersboot morgen voor het eerst betreed kan worden.

De afgelopen dagen was het door de wind, de hoge golven en sterke stroming niet mogelijk om het water in te gaan, maar de omstandigheden waren vandaag goed genoeg om een poging te wagen.

Twee boeien

Er bevinden zich op de Zr. Ms. Makkum in totaal veertig à vijftig bemanningsleden. Daarnaast zijn van de Kustwacht de schepen Zeearend en Guardian aanwezig, elk zo’n tien man sterk. De Kustwacht ondersteunt de marine, zodat die zich op de duik kan richten. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het uit het water halen van rommel”, aldus de zegsman.

Volledig scherm
© ANP Graphics

De Zr. Ms. Makkum van de Koninklijke Marine is vanochtend vanuit Den Helder vertrokken om de duikers naar de plek te brengen waar de boot werd gelokaliseerd. Een betonningsvaartuig heeft twee boeien in het water neergelegd om het wrak te markeren. Het gezonken vissersvaartuig ligt op een diepte van ongeveer 12 tot 14 meter. Het patrouillevaartuig Zeearend van de Kustwacht is in de buurt voor ondersteuning. Een vliegtuig van de Kustwacht vliegt tijdens zijn reguliere patrouillevlucht extra over het gebied om te zoeken.

Noodmelding

De Kustwacht in Den Helder kreeg donderdagochtend rond 05.45 uur een noodmelding binnen. Het ging om een noodbaken van de viskotter UK165 ‘Lummetje’. In de loop van de ochtend werd de kotter door een sonar van de marine gelokaliseerd op de zeebodem.

Bijna 12 uur lang zochten KNRM, Kustwacht en collega’s op zee naar de opvarenden Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27) uit Urk, maar zonder resultaat. Mogelijk bevinden de twee zich nog in de boot, zo wordt nu gedacht. Twee bemanningsleden van een reddingsboot raakten gisteren gewond bij de zoektocht. Een van de twee had ‘serieuze verwondingen’ aan zijn rug, de ander kneusde zijn ribben. De twee raakten gewond nadat de boot waarop zij zich bevonden in een diep golfdal terechtkwam. 

,,De boot schoot over een golf en viel daarna in een diep dal. Die val was een meter of vijf, een enorme klap’’, vertelt KNRM-woordvoerder Kees Brinkman, ,,Normaal kun je dat met de benen opvangen. Maar in dit geval kwam de boot schuin terecht, waardoor dat niet mogelijk was.’’

Volledig scherm
Met man en macht werd gezocht naar de vermiste Urker vissers. © EPA