Woonhuizen in Wijk aan Zee met op de achtergrond het terrein van staalproducent Tata Steel. Omwonenden van het terrein zijn ongerust en kritisch over de uitstoot van schadelijke stoffen.
Volledig scherm
Woonhuizen in Wijk aan Zee met op de achtergrond het terrein van staalproducent Tata Steel. Omwonenden van het terrein zijn ongerust en kritisch over de uitstoot van schadelijke stoffen. © Hollandse Hoogte / ANP

GGD-topman liet naam Tata Steel uit longkankerrapport schrappen: fracties eisen uitleg

UpdateEen GGD-directeur van Kennemerland heeft ervoor gezorgd dat de naam van staalconcern Tata Steel, de grootste bron van luchtvervuiling in de IJmond, uit een longkankerrapport werd geschrapt. De GGD-directeur heeft meermaals persoonlijk ingegrepen om de staalproducent uit de wind te houden. Fracties in de Kamer eisen uitleg van het kabinet. 

15 reacties

 • Dolly J. de Groot

  2 jaar geleden
  Dolly J. de Groot Heel ernstig allemaal en heel zorgwekkend, de overheid is steeds minder en minder te vertrouwen. De RIVM als ook de GGD zijn zelfstandige onderdelen/instanties van de overheid. Gesjoemel met cijfertjes is de overheid niet vreemd, denk enkel maar vliegveld Lelystad. Liefs Dolly
 • Jan De Lange

  2 jaar geleden
  Waarom kijk ik hier niet van op? Dit gebeurd in de hele wereld en dus ook in Nederland, of zijn wij in Nederland soms niet corrupt? Kijk eens naar de bovenonsgestelden, wat door die allemaal geritsel wordt met reis en verblijfkosten. Iedereen kent het spreekwoord, geld stinkt niet. Het is altijd zo, dat de kleintjes gepakt worden, de groten nooit. Ons kent ons.
 • Christa Tache

  2 jaar geleden
  Vertrouwen in overheid schaad maar ook het vertrouwen in wetenschappelijke onderzoeken. Te makkelijk worden uitkomsten aangepast naar behoefte vaak van de gene die betaald. Wat zegt een onderzoek dan nog?
 • Jasper Bloemheuvel

  2 jaar geleden
  Wanneer dit in de Verenigde Staten zou gebeuren of welk ander land danook had-den wij in Nederland onze mening dat het hier om grove corruptie gaat al breeduit verkondigd en nu houdt de politiek, links en rechts, haar mond dicht omdat zij, volgens mij, allen allang van de hoed en de rand wisten maar om duistere, financiële (eigen belang) redenen hun mond hielden.
 • Jan de Vries

  2 jaar geleden
  En dan nog blijven onze "volksvertegenwoordigers" zich erover verbazen dat de bevolking geen vertrouwen meer heeft in overheid en overheidsinstanties. Toeslagenaffaire, bonnetjesaffaire, het dossier Groningen en nu de GGD. Het lijstje wordt aardig lang zo.
 1. Onderzoek bevestigt: wonen in de buurt van Tata Steel is ongezonder dan waar dan ook
  Play
  VIDEO

  Onderzoek bevestigt: wonen in de buurt van Tata Steel is ongezonder dan waar dan ook

  In de regio IJmond, met onder andere staalfabriek Tata Steel, scheepvaart, vliegverkeer en zwaar wegtransport, komen veel meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland, meldt het RIVM vandaag na onderzoek onder huisartsen en GGD's. De omwonenden startten onlangs een strafzaak tegen Tata Steel. De staalgigant is in hun ogen de grote boosdoener. ,,Dit is een enorme shock, maar we laten ons hier niet wegjagen, dit moet juist aangepakt worden.”
 2. Staatssecretaris Van Veldhoven: Tata moet gezondheid meenemen in toekomstplannen

  Staatsse­cre­ta­ris Van Veldhoven: Tata moet gezondheid meenemen in toekomst­plan­nen

  Tata Steel moet niet alleen klimaatwinst meenemen in de toekomstplannen, maar ook in kaart brengen welke maatregelen het meeste effect hebben op de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een debat in de Tweede Kamer. Omwonenden van de staalfabriek hebben veel vaker last van gezondheidsklachten dan andere Nederlanders, concludeerde het RIVM in april dit jaar.