'GGD wist van privacyproblemen coronasystemen’
De GGD wist van de privacyproblemen rondom de interne coronasystemen, maar greep niet in. Deze week bleek dat persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders die een coronatest deden op straat zijn komen te liggen en te koop worden aangeboden. Vorig jaar werden volgens de Fraudehelpdesk vermoedelijk al gegevens misbruikt.
Dat bij de GGD aan de bel werd getrokken over de problemen, wordt gemeld door RTL Nieuws, dat tientallen betrokkenen sprak na eerder het enorme datalek te hebben onthuld. Op bijvoorbeeld berichtensite Telegram, maar ook Snapchat, worden de gegevens van Nederlanders die een coronatest deden, te koop aangeboden. In bulk, maar er kunnen ook hele specifieke gegevens van een persoon worden gekocht. Ook burgerservicenummers zijn te krijgen.
De NOS achterhaalde ondertussen dat het al driekwart jaar mogelijk is om gegevens aan het systeem te onttrekken. Er staat zelfs in instructies voor GGD-medewerkers hoe dat moet. Pas toen de handel in gegevens naar buiten kwam, werd die mogelijkheid stopgezet.
Alarm
Bellers deden zich voor als de GGD
Ondertussen werden de eerste gegevens vorig jaar al misbruikt, aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Die organisatie kan ongeveer veertig meldingen terugkoppelen aan het lek bij de GGD. ,,De bellers deden zich voor als de GGD en haalden in die gesprekken informatie aan die eerder in het belletje voor het bron- en contactonderzoek besproken was, zoals de namen van de contacten die de positief geteste mensen doorgaven. In het telefoongesprek probeerden de kwaadwillenden daarmee burgerservicenummers en e-mailadressen van die contacten te ontfutselen.”
Volgens de woordvoerder zijn deze meldingen vermoedelijk het topje van de ijsberg. Kwaadwillenden kunnen de gegevens immers ook hebben misbruikt bij bijvoorbeeld identiteitsfraude en vormen van phishing, en dan is het verband met het GGD-lek niet meer te achterhalen.
Medewerkers die eerder al alarm hadden geslagen, omdat ze zagen hoe gemakkelijk gegevens uit het systeem konden worden gehaald, zien het allemaal met lede ogen aan. Zij vonden naar eigen zeggen nergens in de organisatie gehoor. ‘Het boeit ze niet’, zei één van hen tegen RTL. Medewerkers van de GGD hadden vrije toegang tot de coronasystemen én de data die erin te vinden is. Toezicht op wat er werd opgezocht ontbrak. Dat terwijl massaal nieuwe mensen werden aangetrokken, waaronder uitzendkrachten, die meteen ook overal bij konden.
Debat
Voor de Tweede Kamer is dit nieuws de druppel: er moet een debat komen, volgende week. Een ruime meerderheid sloot zich vandaag aan bij een oproep van D66 om het onderwerp apart op de agenda te zetten, nog voordat de Kamer volgende maand met reces gaat. Coronaminister Hugo de Jonge werd dinsdag tijdens het Vragenuurtje al aan de tand gevoeld over de kwestie, maar in eerste instantie zag een meerderheid van de Kamer toen nog niet genoeg reden voor een los debat. D66'er Kees Verhoeven wil daarnaast dat minister Sander Dekker, die over privacy en rechtsbescherming gaat, bij het debat aanwezig is.
De politie heeft inmiddels twee arrestaties verricht vanwege de datahandel met uit de coronasystemen verkregen gegevens. De GGD zegt tegen RTL overigens niet op de hoogte te zijn van medewerkers die aan de bel hebben getrokken. Dat terwijl ze in de organisatie medewerkers ‘die ons op risico’s wijzen waarderen’. ‘Zeker kwalijk’, zo wordt geconcludeerd dat het blijkbaar toch mis is gegaan.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM81
Rutte was gehecht aan zijn oude Nokia, maar gaf hem vorige week toch op
Het ouwe Nokia’tje van premier Mark Rutte was lang onderwerp van spot en vooral gegrinnik. Nu hij sms’jes blijkt te hebben gewist, slaat het sentiment om. De man-van-vaste gewoonten is alsnog aan de smartphone. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Bekende tiktokker Lucas Cornelissen (20) overlijdt bij scooterongeval
De 20-jarige Vlijmenaar die dinsdagnacht is overleden bij een ongeluk met zijn scooter, is de bekende tiktokker Lucas Cornelissen. Hij kwam om het leven toen hij met zijn voertuig in het water terecht was gekomen van de Dommel in Den Bosch. ,,Een enorm leuke, spontane jongen’’, zo omschrijft Marcel van Zwam, eigenaar van het Bossche café Lalalaa, Lucas Cornelissen. Lucas was sinds een halfjaar werkzaam in het café. -
PREMIUM22
Experts kritisch over wissen sms’jes: ‘Redenen om te twijfelen aan Ruttes omgang met richtlijnen’
In één klap is premier Ruttes allergie voor moderne technologie een politiek probleem. Rutte verwijderde jarenlang zelf de sms’jes uit zijn Nokia 301, zo bleek vandaag. Experts zijn kritisch, donderdag volgt een Kamerdebat. -
PREMIUM#dezorgvanmorgen
Hoe houden we de zorg overeind? ‘Niet behandelen is ook behandelen’
Lange wachtlijsten voor operaties, niet altijd meer genoeg thuiszorg, patiënten die niet altijd bij de huisarts terechtkunnen. Het piept en kraakt in de zorg. Hoe blijft er voor iedereen genoeg hulp in de toekomst?
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
raisa blommestijn
Ongehoord Nederland-filosoof doet aangifte na oproep tot liquidatie, Omtzigt eist excuses van bedreiger
De Leidse juriste en rechtsfilosoof Raisa Blommestijn (28) doet aangifte van bedreiging tegen een man die op sociale media opriep om haar publiekelijk te liquideren. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt springt voor Blommestijn in de bres en eist excuses van de bedreiger, die inmiddels zijn account op Twitter offline heeft gehaald.