Volledig scherm
Het pand van de Reinier van Arkel groep. © Google Streetview

GGZ maakte fatale fouten vooraf aan moord Den Bosch

GGZ-instelling Reinier van Arkel in Den Bosch heeft fouten gemaakt voor de vrijlating van een doorgedraaide klant die vrijwel meteen daarna een moord pleegde. De instelling heeft dat vandaag bekendgemaakt over de conclusies van een onderzoek dat naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg is gestuurd.

De verwarde verdachte belandde op 4 september op het politiebureau in Den Bosch omdat hij bij zijn pleegouders in Boxtel door het lint was gegaan. Hij bedreigde hen en de politie moest hem met pepperspray overmeesteren. Aangezien hij verward was, had een psychiater van de GGZ moeten beoordelen of hij gevaarlijk was. Die psychiater werd echter niet geraadpleegd. En informatie die nodig was voor een juiste beoordeling werd niet gebruikt, staat vandaag in een verklaring.

De man werd de straat op gestuurd omdat de crisisdienst oordeelde dat er geen gevaar was. Vermoedelijk niet veel later en in de buurt van het politiebureau vermoordde hij de lokaal bekende oud ijzerhandelaar Lowie van Lent (71).

De verdachte werd op 5 september 's ochtends opnieuw opgepakt. Dat gebeurde op de A2 bij Boxtel. Hij reed met een zeer lage snelheid, zonder zijn lichten te gebruiken. Toen agenten hem een stopteken gaven weigerde hij te stoppen en reed de politie hem klem tegen de vangrail. Agenten konden hem in eerste instantie niet arresteren omdat hij hen bedreigde met een ijzeren staaf. Pas toen hij aan handen en voeten was geboeid kon hij uit de auto gehaald worden.

Waarschuwing
De instelling heeft de medewerker van de crisisdienst een officiële waarschuwing gegeven. Reinier van Arkel laat weten dat er een plan is gemaakt voor de crisisdienst om te voorkomen dat een dergelijke samenloop van omstandigheden zich herhaalt.

De psychotische verdachte was eerder dit jaar al veroordeeld tot behandeling in een psychiatrische kliniek omdat hij in Helmond twee agenten had aangevallen en een vingerkootje van een politieman had afgebeten. Hij werd nog ambulant behandeld. Op 12 december moet hij voor het eerst in het openbaar voor de rechter komen.

  1. ‘Ik was zo depressief dat ik dacht: als ik nu onder een auto loop, ben ik blij dat het afgelopen is’
    PREMIUM
    Interview

    ‘Ik was zo depressief dat ik dacht: als ik nu onder een auto loop, ben ik blij dat het afgelopen is’

    Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.