Volledig scherm
Het containerschip MSC Zoe verloor 270 containers in de Waddenzee © AP

Giftig poeder uit te water geraakte containers gevonden op Schiermonnikoog

Op het strand van Schiermonnikoog is vanochtend een zak met 25 kilo poeder aangetroffen. De Veiligheidsregio Fryslân meldt dat het waarschijnlijk gaat om de giftige stof peroxide, afkomstig uit de te water geraakt containers van het schip MSC Zoe.

De brandweer heeft monsters meegenomen en doet onderzoek naar de stof om te bepalen hoe het beste met de aangespoelde lading kan worden omgegaan.

In drie van de 270 overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe zaten vaten organisch peroxide in poedervorm. Volgens de Kustwacht is niet duidelijk om welke soort het gaat: de ene soort zou bij 50 graden boven nul kunnen ontvlammen, de andere soort is alleen vervuilend. Eerder adviseerde de Veiligheidsregio Fryslân weg te blijven bij de containers met peroxide en de stof niet in te ademen.

Schoonmaakacties

Op de Waddeneilanden en bij de dijken in het noorden van Groningen en Friesland zijn grootschalige opruimacties gaande. Vrijwilligers worden opgeroepen om met name het plastic- en piepschuimafval mee op te ruimen. De te water geraakte containers bevatten onder andere IKEA-meubels, schoenen, flatscreens en koelkasten.

Bekijk hieronder de beelden van de MSC Zoe nadat het schip 270 containers verloor: