en waarschuwingsbord op een brug over een kreek in het Zeeuwse Ouwerkerk in augustus vorig jaar.
Volledig scherm
en waarschuwingsbord op een brug over een kreek in het Zeeuwse Ouwerkerk in augustus vorig jaar. © anp

Giftige alg in Ouwerkerkse Kreek is terug

De giftige alg Alexandrium ostenfeldii is terug in de Ouwerkerkse Kreek bij Ouwerkerk op Duiveland. Waterschap Scheldestromen waarschuwt om contact met het water in het oostelijke deel van de kreek te vermijden.

De alg is een dinoflagellaat, een plaagalg die giftige stoffen afscheidt. De alg dook vorige zomer voor het eerst massaal op op dezelfde plek in de Nederlandse kustwateren. Dat leidde toen tot uitgebreide veiligheidsmaatregelen, onder andere om besmetting van de mosselvelden te voorkomen.

Het schap, Rijkswaterstaat en het Productschap Vis houden de situatie scherp in de gaten. Er zijn volgens het schap grote wolken van de zwemmende alg gezien, maar er is nog geen gevaar voor de volksgezondheid of de voedselveiligheid. Het schap houdt er rekening mee dat de gevaargrens wel wordt overschreden en meet ook in de Oosterschelde, aangezien de kreek daarop afwatert.

Wetenschappelijk onderzoek heeft niet duidelijk gemaakt waarom de alg, die ook in andere Zeeuwse wateren voorkomt, vorig jaar ineens in de Ouwerkerkse Kreek problemen veroorzaakte. Het schap heeft maatregelen genomen om meer doorstroming in het water te veroorzaken. Zo draait het gemaal Duiveland vaker en korter. Maar dat heeft onvoldoende geholpen, zo is nu gebleken.

 1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

  Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

  Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?
 2. Hoe is het nu? Deel je ervaring met ons
  Lezersoproep

  Hoe is het nu? Deel je ervaring met ons

  Beste lezer, twee weken geleden vroegen we hoe het met u ging. Dat leverde zowel hartverwarmende als hartverscheurende reacties op. We beleven een tijd waarover we later onze kinderen en kleinkinderen zullen vertellen. Maar laten we elkaar ook nú vertellen wat het coronavirus met ons doet. Deel je ervaringen met ons. En met elkaar: we plaatsen een selectie op de website en zaterdag in de krant. Mail (als het kan met foto) naar: coronaervaringen@ dpgmedia.nl