Volledig scherm
Jelle Brandt Corstius en tv-producent Gijs van Dam. © ANP (fotomontage)

Gijs van Dam doet opnieuw aangifte tegen Jelle Brandt Corstius om smaad

Tv-producent Gijs van Dam heeft voor de tweede keer aangifte gedaan tegen schrijver Jelle Brandt Corstius wegens smaad. Dat zegt zijn advocaat Peter Plasman vandaag in Trouw. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt dat de aangifte is ontvangen.

Brandt Corstius deed eind vorig jaar aangifte tegen Van Dam wegens verkrachting. Kort daarvoor vertelde de journalist in Trouw al hoe hij tijdens zijn stage bij het programma Barend & Van Dorp in 2002 seksueel was misbruikt door een collega. Vorige maand liet hij weten geen seconde spijt te hebben gehad van die uitspraak, ondanks het feit dat het OM niet genoeg aanknopingspunten zag voor vervolging.

De journalist noemde Gijs van Dam toen in één adem met Harvey Weinstein en Bill Cosby, die in Amerika door talloze vrouwen van misbruik worden beschuldigd. Daarmee deed de schrijver er volgens Plasman 'een schepje bovenop'. ,,We hebben inmiddels een nieuwe aanklacht wegens smaad bij de officier van justitie ingediend'', aldus de advocaat.

Geseponeerd

Van Dams eerste aangifte van smaad en laster werd vorige maand nog geseponeerd. De officier van justitie in Den Haag concludeerde dat van smaad geen sprake was, onder meer omdat Van Dams naam in het Trouw-artikel nog niet werd genoemd.

Daar legt de producent zich volgens zijn advocaat niet bij neer. De raadsman gaat een zogenoemde artikel 12-procedure starten, waarmee hij alsnog vervolging hoopt af te dwingen.

De aanklacht van de producent was een reactie op de aangifte van Brandt Corstius. De producent bekende weliswaar seks te hebben gehad met de toenmalige stagiair, maar zei dat dit met wederzijds goedvinden gebeurde.