Volledig scherm
Q-Park in winkelcentrum en woonboulevard Alexandrium was een van de parkeergarages van de landelijke keten waar betaalautomaten uitvielen door de cyberaanval. © ANP

Gijzelsoftware-problemen Q-Park parkeergarages bijna verholpen

De problemen bij de garages van Q-Park die ontstonden na de grote internationale ransomware-aanval zijn bijna opgelost. Bij vijf van de in totaal 262 garages zijn nog storingen bij de geldautomaten maar de verwachting is dat die in de loop van de nacht zijn verholpen.

,,Het gaat nog om garages in Groningen, Veenendaal, Ede, Arnhem en Rotterdam. De monteurs kunnen alleen niet terecht in Rotterdam vanwege de viering van het kampioenschap van Feyenoord. Maar verder gaan we ervan uit dat we alles onder controle hebben'', zei directeur Mark van Haasteren zondagavond. Volgens hem kan het zijn dat bij sommige garages de toegangspoorten open staan om te testen of alles goed werkt.

De aanval, die vrijdag begon, veroorzaakte zaterdagavond nog storingen in elf Q-Park garages. Betaalautomaten werkten niet waardoor bezoekers niet konden afrekenen en de parkeerpoorten handmatig moesten worden geopend.   

heeft bedrijven en organisaties in veel landen in de wereld geraakt. Criminelen proberen sinds vrijdag computers over de hele wereld binnen te dringen via WannaCrypt, ook WannaCry genoemd.

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.