PREMIUM
Glutenvrij uit eten? Twee derde restaurants informeert gasten verkeerd, honderden boetes van NVWA
400.000 Nederlanders met een voedselallergie lopen gevaar nu ruim de helft van de horeca, winkeliers en supermarkten niet goed vermeldt of gerechten allergenen en gluten bevatten. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van ruim vijfduizend inspecties.
Sinds 2014 is iedere horecaondernemer volgens de etiketteringswet verplicht om gasten die daarom vragen informatie te geven over allergenen (oa gluten, ei, vis, pinda, noten, soja, melk) in gerechten. Op voorverpakt voedsel moeten aanwezige allergenen op het etiket staan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Wetenschappelijk Bewezen
Dit is waarom voedselallergieën vaker in het Westen voorkomen
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt allergoloog Marlies de Graaf uit wat een voedselallergie is. -
PREMIUM
De glutenvrije taarten van Manuela gaan het hele land door: ‘Zo druk dat we moeten verhuizen’
SINT WILLEBRORD - Voor mensen die gluten- en/of lactosevrij moeten eten, is het niet altijd gemakkelijk om zoetigheden te vinden. Gelukkig voor hen bakt Manuela Lambrechts van Bakkerij de Anti Gluut uit Sint Willebrord allerlei lekkernijen. Haar producten gaan nu heel Nederland én België door. -
PREMIUM5
Boerenpaar laat zien hoe het óók kan: ‘Wij volgen de natuur’
Het boerenbedrijf van Paul en Janine den Dunnen-Keller geldt voor de provincie Noord-Brabant als lichtend voorbeeld. Akkerbouw, veeteelt, een notenboomgaard en camping; het komt op een duurzame manier samen in het buitengebied van Lage Zwaluwe. Wat doet BIO In de Polder anders? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
PREMIUM
Linda stuurt haar overleden man Evert soms nog een appje: ‘Ik leef van dag tot dag’
Haar terminale man bereikte miljoenen Nederlanders met een foto in een roze balletjurk. In een ‘open brief’ luchtte de toen nog onbekende Evert zijn hart over kanker, zijn kinderen en de toekomst. Nu is hij er niet meer. Weduwe Linda Muis-Dorrestein (41) blijft achter met vier kinderen. ,,Soms app ik hem, ook al weet ik dat er geen reactie komt.” -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Column156
Terwijl Rutte bleef schitteren door afwezigheid nam Van der Plas de touwtjes stevig in handen
Debby Gerritsen vervangt deze weken Özcan Akyol als columnist. Ze schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDolly J. de Groot
R.C. Zwart
E. Reedijk
M Waarhold
Hortense Koster