Volledig scherm
Het kantoor van Greenpeace in Amsterdam. © anp

Goede doelen zetelen in dure panden op toplocaties

Een kwart van de grote goede doelen in Nederland heeft een kantoor op een dure toplocatie. Van het geld dat door donateurs wordt opgebracht, huren sommige goede doelen zelfs statige grachtenpanden in hartje Amsterdam.

Quote

Als de huisves­tings­kos­ten hoog zijn, voelt dat alsof er geld aan de strijkstok blijft hangen."

Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de VU Amsterdam

Dat blijkt uit onderzoek door het AD. Greenpeace was vorig jaar het meeste kwijt aan huur: bijna een half miljoen euro. De milieuorganisatie verhuisde naar een hip kantoorpand aan het IJ in Amsterdam. Voor ruim 2 ton liet Greenpeace het kantoor verbouwen en inrichten.

Ook het Aids Fonds, Plan Nederland en het Prins Bernhard Cultuurfonds spenderen jaarlijks tonnen aan kantoorruimte. Het Aids Fonds gaf in 2014 ruim 230.000 euro uit aan de huur van twee panden aan de Keizersgracht en de Herengracht in Amsterdam. Ook Amnesty International en Human Rights Watch vertoeven in de Amsterdamse grachtengordel.

Geld aan strijkstok
,,Ongepast," oordeelt Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Fondsen die afhankelijk zijn van donateurs moeten zich ernstig afvragen of het wel nodig is om op zo'n toplocatie te zitten. Als de huisvestingskosten hoog zijn, voelt dat alsof er geld aan de strijkstok blijft hangen."

Amsterdam is veruit de duurste stad om kantoorruimte te huren. De gemiddelde huurprijs in de hoofdstad bedroeg vorig jaar bijna 200 euro per vierkante meter, terwijl het landelijke gemiddelde 125 euro is. Zelfs voor Amsterdamse begrippen zijn het Aids Fonds en Greenpeace veel kwijt: zo'n 220 euro per vierkante meter.

Tekst loopt door onder de interactieve kaart

Volledig scherm
Het kantoor van Amnesty International. © anp


Van geen kwaad bewust
De goede doelen zijn zich van geen kwaad bewust. ,,Ons representatieve kantoor maakt succesvolle fondsenwerving mede mogelijk,'' zegt een woordvoerder van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Brancheorganisatie VFI, waarbij alle goede doelen zijn aangesloten, is niet van plan om extra eisen te stellen aan de kosten van kantoren. ,,Goede doelen maken hun eigen afwegingen rondom de huisvesting, waarbij de kosten één van de aandachtspunten zijn," zegt een woordvoerder van VFI. ,,Voor ieder goed doel kunnen de afwegingen weer anders zijn."

Niet álle goede doelen zitten in peperdure kantoren. Zo betaalt War Child, dat zich inzet voor kinderen in oorlogsgebieden, 127.000 euro per jaar voor een kantoor in een woonwijk in Amsterdam-Zuidoost.

Omgerekend komt dat neer op 93 euro per vierkante meter: fors minder dan de gemiddelde huurprijs in Nederland.

Lees vandaag in het AD: 'Duur pand is goed voor het doel'

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.