Volledig scherm
© Brunopress

Goedele Liekens moet lachen om 'verkrachtingsuitspraak' Jort Kelder

Half twitterend Nederland viel dit weekend over Jort Kelders uitspraak dat vrouwen er bij hem op aandringen om verkracht te worden. Geplaatst in de context van de #MeToo-discussie werkte de bewering als een rode lap op een stier. De Vlaamse psychologe en seksuologe Goedele Liekens (54) moet lachen om de uitspraak van de bekende Nederlander. ,,Ik herken deze seksuele fantasie van vrouwen, maar dit staat mijlenver af van #MeToo.”

Volledig scherm
Goedele Liekens. © ANP Kippa

Liekens stelt vooral te moeten lachen om de koppeling die in het radioprogramma wordt gemaakt met de #MeToo-discussie. ,,Als je om verkrachting vraagt is het geen verkrachting meer. MeToo gaat over seksuele intimidatie en het misbruiken van je positie, maar deze vraag van vrouwen aan Kelder gaat veel meer om overmeestering. Dat is een seksuele fantasie die ik wel herken. Het staat in de top drie van seksuele verlangens van vrouwen", zegt Liekens. 

Beide zaken staan volgens Liekens mijlenver uit elkaar. ,,Veel vrouwen durven steeds beter aan te geven wat ze willen en waarvan ze seksueel opgewonden raken. Ze vragen niet om verkrachting. Jort heeft ze blijkbaar verkeerd begrepen. Ik zou die vrouwen willen zeggen iemand anders te zoeken."

Niet letterlijk

Ook Willeke Bezemer, seksuologe en psychologe (bekend van Libelle en Ouders van Nu), stelt zich alleen te kunnen voorstellen dat 'vrouwen zoiets in een flirt tegen een man zeggen'. ,,Vrouwen bedoelen het niet letterlijk als ze daarom vragen, los van het feit dat het terminologisch gezien niet kan, vrijwillig een verkrachting ondergaan." 

Bezemer vindt het noemen van #MeToo in de discussie in het radioprogramma niet gepast. Ze stelt dat er mensen zijn die zich ondertussen ergeren aan de #MeToo-discussie. ,,Er zijn ook vrouwen die vinden dat de discussie te ver gaat. Dat het onzin is dat een hand op de knie seksuele intimidatie is of zich op een andere manier ergeren. Maar het is belangrijk dat het thema besproken wordt."

,,We zitten op een kantelpunt", zegt Liekens. ,,We moeten er veel over praten en met zijn allen zeggen: 'Dit is niet OK'."

Quote

Er zijn ook vrouwen die vinden dat de discussie te ver gaat

Goedele

Kelder en Co

Kelder deed zijn ‘verkrachtingsuitspraak’ zaterdagmiddag tijdens de eerste uitzending van zijn nieuwe radioshow dr Kelder en Co op NPO. ,,Ik zou uit eigen ervaring willen zeggen: veel vrouwen dringen bij mij aan om verkracht te worden", zei Kelder. ,,Nou ja, niet verkracht in de zin van rapper Boef, maar in de zin van… Ik heb het idee dat vrouwen, de actieve dertigers, seksueel actiever zijn dan mannen", vervolgde hij zijn eigenzinnige tegengeluid in gesprek met microbioloog Rosanne Hertzberger.

Samen spraken zij over de onthullingen rond #MeToo, de gebeurtenissen rond rapper Boef en Camiel Eurlings de week ervoor en over wat er verder in mannenhersenen omgaat. ‘Horen hitsigheid en hormonale ontsporingen niet gewoon bij de man?’

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Jort Kelder. © ANP Kippa

Kritiek

Op Twitter barstte de kritiek los op Kelder en zijn boude uitspraak. Hoewel de presentator zijn opmerking later nuanceerde - het was zwaar aangezet en de term verkrachting paste niet - bleef hij bij zijn standpunt. ,,Het punt is dat mannen het nu hebben gedaan en zijn heel veel vrouwen verkracht en onheus bejegend. Dat is allemaal waar, dat geloof ik. Maar het is ook waar dat er een categorie vrouwen is, vooral 30-plus vrouwen met rammelende eierstokken of de vrouwen die een affaire met je willen die 40 plus zijn, die seksueel predators zijn."

’Twee hele verschillende zaken’
,,Er zullen zeker vrouwen zijn die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen naar mannen en hun machtspositie misbruiken”, reageert huisarts/seksuoloog Peter Leusink, die ook verbonden is aan de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). ,,Maar op groepsniveau wereldwijd zijn het in verhouding grotendeels mannen die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen, ruim 90% is man.”

,,Kelders opmerking vind ik niet handig maar hij biedt wel onmiddellijk zijn excuses aan en hij ziet waar hij met het woord 'verkrachting' de fout is ingegaan. In de hele discussie van afgelopen maanden wordt daar nogal eens aan voorbij gegaan. Mannen zijn gewoon mensen en die kunnen fouten maken en die kunnen van fouten leren. Luister naar mannen die excuses maken, en ga met ze in gesprek, dat is de enige manier om ze niet nog verder van je te vervreemden. Zo kunnen we samen verder komen in dit debat.”

,,Door goed te luisteren zie je namelijk waar bij Kelder de denkfout zit die hij onbedoeld maakt. En hij is niet de enige. Vrouwen worden weliswaar assertiever in hun seksuele wensen - en dat is terecht, daar hebben ze eeuwen voor gestreden - maar dat wil niet zeggen dat ze dan een prooi zouden willen. Mannen worden onzeker van seksueel assertieve vrouwen en deze angst voelen ze als een bedreiging. Mannen moeten nog leren te ontvangen in plaats van zelf initiatief te nemen.”

,,Opkomen voor eigen seksuele verlangens leidt niet automatisch tot het afdwingen daarvan. Dat laatste is een heel ander mechanisme waar machtsverhoudingen nodig zijn in combinatie met stereotype man-vrouw-opvattingen. Ja, er is een tendens dat vrouwen seksueel assertiever zijn, maar nee, er is geen tendens dat vrouwen meer grensoverschrijdend gedrag laten zien. Dat zijn twee verschillende zaken.”