Volledig scherm
Gökmen Tanis © AFP

Gökmen Tanis werd 1 maart vrijgelaten als hij zou meewerken aan psychisch onderzoek

Aanslagverdachte Gökmen Tanis werd 1 maart voorlopig vrijgelaten als hij zou meewerken aan een dubbel persoonlijkheidsonderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP). Over zijn psychische gesteldheid waren al zorgen. Tanis zat vast vanwege een verkrachtingszaak uit 2017.

Volledig scherm
Slachtoffer Angelique © AD

Het is onduidelijk of het onderzoek naar Tanis al was begonnen. Het dubbele persoonlijkheidsonderzoek houdt in dat Tanis onderzocht ging worden door twee deskundigen, onafhankelijk van elkaar. De maatregel is een van de voorwaarden voor schorsing van zijn voorlopige hechtenis, waardoor hij op 1 maart weer op vrije voeten was. Hij zat sinds de verkrachting al vaker in voorlopige hechtenis.

Ook moest Tanis zich houden aan de regels van de reclassering, ook als dat zou inhouden dat hij zich van tijd tot tijd moest melden. Daarnaast moest hij meewerken aan het opstellen van een reclasseringsrapport.

Verder mocht Tanis geen contact opnemen met Angelique, de vrouw die hij in juli 2017 in haar huis zou hebben mishandeld en verkracht. Angelique zelf vertelde gisteren aan deze site dat zij acht jaar lang bevriend was met Gökmen, die zij kent uit het Utrechtse Kanaleneiland. Ze gebruikten samen vaak cocaïne en af en toe hadden ze seks. Van een echte relatie was volgens Angelique geen sprake. 

In de nacht van 10 op 11 juli 2017 ging het echter mis: bij Tanis sloegen de stoppen door en hij zou haar hebben verkracht en mishandeld. Justitie neemt dat serieus genoeg om hem daar voor te vervolgen: 4 maart vond een niet-inhoudelijke zitting plaats. De inhoudelijke rechtszaak zou in juli van dit jaar moeten plaatsvinden. 

De bedoeling was dat Tanis die rechtszaak onder voorwaarden in vrijheid mocht afwachten. De man die verdacht wordt van de moordpartij in de tram op het Utrechtse 24 Oktoberplein heeft al een lang strafblad. 

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”