Volledig scherm
De in het Westland zeer bekende 'muurschildering' op kruising van de Verburghlaan en de Jan Barendselaan in Poeldijk © archieffoto AD

Golden Earringsmuur wordt uit gevel getrokken

Nog even en dan staat hij er niet meer, de 'Golden Earringsmuur' in Poeldijk. Misschien wel de bekendste muur van het Westland wordt maandag in zijn geheel uit de bestaande gevel  getrokken, om tentoon te worden gesteld in het RockArt Museum in Hoek van Holland.

Volledig scherm
Voorbereiden werkzaamheden voor de klus van maandag 30 maart. © AD/Thierry Schut

Het muurtje kreeg landelijke bekendheid door de tekst die erop staat: Golden Earrings. De voormalig bandmanager van de Golden Earring - de band liet de 's' in de naam in 1969 vallen en werd daarna één van de grootste Nederlandse rockbands allertijden - kalkte de naam van de band met witte graffitiletters op het muurtje, bij wijze van marketingstunt. ,,Het is daarmee een stukje van de Nederlandse muziekgeschiedenis geworden,'' vindt Jaap Schut, directeur van popmuseum RockArt.

Even dreigde het verval van de hele gevel het einde te betekenen voor dit Poeldijkse 'landmark'. De gevel van het huis is nodig aan renovatie toe, maar renovatie betekent ook het verdwijnen van de witte graffitiletters. Schut: ,,Dat zou zonde zijn. Er gaat al zoveel verloren uit de pop- en rockgeschiedenis. Hoe meer we kunnen behouden, hoe beter.'' En dus wordt maandag het beschilderde stuk naar het RockArt gebracht.

Binnen kan de muur nog niet terecht, want daar is voorlopig niet genoeg ruimte. ,,Maar als we een nieuwe locatie vinden, maken we een Golden Earringlounge. Daar zal de muur dan ook komen,'' zegt Schut.