Volledig scherm
© AD fotobewerking

Google jaaroverzicht: naam 'Anne Faber' meest gezocht

Nederlanders hebben in 2017 bijzonder vaak gegoogeld op informatie over Anne Faber. Haar naam staat bovenaan een lijst met belangrijkste zoekopdrachten van het afgelopen jaar. De 25-jarige Utrechtse raakte eind september vermist tijdens een fietstocht. Ze werd na bijna twee weken zoeken vermoord teruggevonden in de buurt van Zeewolde.

Andere veel gezochte onderwerpen waren de Stemwijzer (vanwege de verkiezingen voor de Tweede Kamer), Patricia Paay (vanwege een seksfilmpje) en Abdelhak Nouri (de Ajacied die een hartstilstand kreeg tijdens een oefenwedstrijd en onherstelbaar hersenletsel opliep).

Google heeft vandaag zijn jaaroverzicht gepresenteerd. Het gaat om een lijst van 'trending' onderwerpen, dus zoekopdrachten die veel vaker werden gebruikt dan vorig jaar. Google keek niet puur naar aantallen. Daardoor staan zoektermen die ook vorig jaar veel voorkwamen, zoals Donald Trump en Zwarte Piet, niet op de ranglijst van 2017.

Nederlanders gebruikten Google in 2017 ook veel om te leren waar Pasen en Pinksteren vandaan komen, hoe bitcoins werken en wat fipronil is. De belangrijkste topsporter was Formule 1-coureur Max Verstappen, Ajax was de meest gegoogelde club in de Eredivisie. De meest opgezochte politici waren PVV-leider Geert Wilders en premier Mark Rutte.

Van de overleden prominenten werd de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan het meest gegoogeld. Ook over de overleden zangers Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave) en Chester Bennington (Linkin Park) wilden Nederlanders veel weten.