Volledig scherm
L. werd drie jaar geleden opgepakt na het gooien van een waxinelichthouder naar de gouden koets op Prinsjesdag © anp

'Gooier waxinelichthouder na drie jaar nog altijd bespied'

De man die drie jaar geleden een waxinelichthouder naar de gouden koets gooide, voelt zich bespied door de politie. Dat laat de hoofdpersoon zelf, Erwin L., weten aan De Gelderlander. 'Afgelopen vrijdagnacht zag ik ze toen ik naar huis liep. Ik heb er één aangesproken, en hij zei dat ze uitkeken naar een kale man op een witte fiets, die een meisje lastig gevallen zou hebben.'

'De mannen met oortjes', zoals L. ze noemt, waren wel degeliljk politieagenten. Na een discussie met de republikein, die voor zijn daad anderhalf jaar lang heeft vastgezeten, zijn de mannen opgehaald. De politie wist niet waarom de agenten daar stonden.

Gebiedsverbod
Erwin L. kreeg in februari een celstraf van vijf maanden voor het gooien van de waxinelichthouder in 2010. Maar omdat hij bijna twee jaar in voorarrest had gezeten, werd hij meteen vrijgelaten. In april is hij weer voor 14 dagen vastgezet op verdenking van stalking. Daardoor zat hij op 30 april bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de cel.

Ludieke actie Binnenhof
In Den Haag zijn ze de actie van drie jaar geleden in ieder geval nog niet vergeten. Daar verkoopt iemand 'alleen vandaag' waxinelichthouders.