Volledig scherm
© thinkstock

Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas te doen

Kinderen vanaf 5 jaar moeten in de gemeente Gouda verplicht hun zorgbehoevende ouders helpen in de huishouding. Mensen met thuiswonende kinderen komen niet meer in aanmerking voor hulp in de huishouding, meldt het AD.

Kinderen tussen de 5 en de 12 jaar moeten helpen bij klusjes als opruimen, tafeldekken en afwassen. Van kinderen tussen 13 tot 17 jaar wordt verwacht dat ze ook stofzuigen en de bedden verschonen. Meerderjarige kinderen krijgen er nog meer taken bij en wie ouder is dan 23 jaar moet de huishoudelijke taken volledig overnemen.

Gouda loopt hiermee vooruit op de plannen van het kabinet om de regels voor thuiszorg te versoberen. Het plaatselijke Trots op Nederland heeft burgemeester Milo Schoenmaker verzocht het raadsvoorstel, dat al door de gemeenteraad is aangenomen, alsnog in te trekken.

'Gouda verplicht 5-jarigen niet. Gouda levert maatwerk'
De gemeente Gouda komt naar aanleiding van het bericht in het AD met een verklaring op de gemeentelijke website:

'De berichtgeving over Gouda inzake de huishoudelijk hulp klopt niet. Wij verplichten als gemeente kinderen van 5 jaar niet om de afwas te doen.
 
Afgelopen week heeft de gemeenteraad in Gouda de nieuwe Wmo-verordening vastgesteld, waarin ook de hulp bij het huishouden goed wordt geregeld. Bij de uitvoering van deze verordening werkt Gouda, net als vele gemeenten, volgens het landelijk protocol hulp bij het huishouden. Dit protocol is opgesteld door voorheen CIZ, nu MO Zaak. Dit protocol is overigens een richtlijn, we bieden juist maatwerk. Overigens werken we al veel langer met dit protocol.
 
In dit protocol - dat een richtlijn is - staat niet dat 5-jarigen verplicht worden om huishoudelijke taken te doen. Dit bericht klopt dus niet.
Gelukkig merken wij in de praktijk dat mensen het gewoon vinden dat huisgenoten en ook kinderen hun steentje bijdragen in het huishouden.
Wij distantiëren ons dus van het bericht in het AD.'

  1. Man (77) maakte schaamteloos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Man (77) maakte schaamte­loos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Een 77-jarige Nederlander heeft vandaag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich horen eisen, omdat hij jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt in Thailand en de Filipijnen. De man had honderden zelfgemaakte afbeeldingen en video’s van kinder- en dierenporno in zijn bezit. ,,Hij wist dondersgoed dat de kinderen in een uitzichtloze situatie zaten en maakte hij daar schaamteloos misbruik van”, aldus de officier van justitie.