Volledig scherm
De gouden beker die in 1610 door edelsmid Van Vianen werd gemaakt. © Rijksmuseum

Gouden magie: Rijksmuseum showt belangrijkste koninklijke schat ooit

Een gouden beker die wordt beschouwd als de belangrijkste koninklijke schat ooit, is vanaf woensdag te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. De beker is in 1610 gemaakt door edelsmid Paulus van Vianen (1570-1613). Het museum kreeg het werk vorig jaar in langdurig bruikleen.

Volledig scherm
‘Het is het allerbeste wat je kunt krijgen en dan ook nog in goud’, aldus Rijksmuseumdirecteur Dibbits. © Rijksmuseum

Van Vianen maakte het kostbare werk in opdracht van een hertog aan het Praagse Keizerlijk Hof. Die gaf de beker vervolgens in 1623 aan zijn oudste dochter, die getrouwd was met de stadhouder van Friesland en Drenthe: Ernst-Casimir van Nassau-Dietz. Daardoor belandde de beker in de stadhouderlijke kunstkamer in Leeuwarden.

In 1711 kreeg hij een plek in de schatkamer van de stadhouders in Den Haag en tot 1881 was hij in bezit van het Nederlandse koningshuis. Na het huwelijk van Wilhelm Fürst zu Wied en Marie van Oranje-Nassau in 1870 kwam de beker in 1881 terecht bij de familie Von Wied in Duitsland.

Allerbeste

Sindsdien is hij in deze familie gebleven. Vorig jaar werd het werk onverwacht aan het Rijksmuseum aangeboden, waarop een particulier het heeft aangekocht en in langdurig bruikleen heeft gegeven. Vanaf donderdag is de gouden beker te zien op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Het Rijks is heel blij met schat: ,,Van Vianen is voor de edelsmeedkunst wat Rembrandt is voor de schilderkunst. Het is het allerbeste wat je kunt krijgen en dan ook nog in goud’’, zegt museumdirecteur Taco Dibbits tegen het Radio 1 Journaal. ,,Puur goud is natuurlijk iets magisch, dus het schittert je tegemoet.’’

  1. Doodsbedreigingen na bakfietsdrama: Doneerfonds kapt ermee

    Doodsbe­drei­gin­gen na bakfiets­dra­ma: Doneer­fonds kapt ermee

    De eigenaar van Doneerfonds.nl is de afgelopen week overladen met doodsbedreigingen vanwege een valse inzamelingsactie die een paar dagen op zijn website heeft gestaan. Onbekenden dreigden ondernemer Patrick Ho uit Rotterdam iets aan te doen en vertelden hem dat ze zijn pand ‘wel even kwamen verbouwen’. De beheerder is er klaar mee en trekt per direct de stekker uit de site. Overmorgen heeft hij een afspraak bij de politie.
  2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.