Volledig scherm
De meidenbende is actief rondom het Omlooppad © Google Streetview

Goudse meidenbende belaagt willekeurige voorbijgangers

GoudaEen groep jonge meiden belaagt de laatste weken voorbijgangers rondom het Omlooppad en de Calslaan in Gouda. 'Ze trekken je van je fiets en proberen je telefoon af te pakken.' De politie tast nog in het duister over hun identiteit.

 
Je staat er versteld van, wat voor dreiging er van zo'n groepje jonge meiden af kan komen. Ze zijn volstrekt normloos.
Buurtbewoner

Willekeurige voorbijgangers die worden bespuugd, geslagen en getrapt. De afgelopen weken is dit een aantal keren gebeurd rond het Omlooppad en de Calslaan in de wijk Plaswijck. Opvallend genoeg niet door opgeschoten jongens, maar door een groep meiden van ongeveer 13 tot 16 jaar.

Hoewel drie incidenten bij de politie zijn gemeld, zijn er tot dusver geen aanhoudingen verricht. Tot frustratie van Derk Jan de Butter van Sportcentrum Mammoet. 'Wij hebben camerabeelden van meisjes, na afloop van een recent incident. Dat hebben we de politie laten weten, maar die hebben de beelden niet bekeken.' De politie zegt dat dit komt, omdat de aangifte vanuit de Mammoet niet is doorgekomen. Wel heeft de politie deze week - voor een tweede keer - een Burgernetbericht geplaatst, om getuigen op te roepen zich te melden.

Jan Kamp, vader van een van de slachtoffers, is geschokt over het optreden van de meidenbende. 'Mijn dochter fietste in november op het Omlooppad en zag daar dat een meisje op de grond lag en in haar gezicht werd gespuugd door een groep jonge meiden. Toen ze er wat van zei, werd ze zelf slachtoffer: ze werd opgewacht na een bezoekje aan winkelcentrum Bloemendaal, waarna ze haar duwden en probeerden haar telefoon af te pakken.'

Kamp vertelde over het incident binnen zijn voetbalteam bij SV Gouda. 'Enkele teamgenoten vertelden dat hun kinderen hetzelfde was overkomen.' Kamp heeft daarop bij de gemeente een aanvraag ingediend voor cameratoezicht rondom het Omlooppad. Of dat wordt gehonoreerd, is nog niet bekend.

Normloos
Buurtbewoner Stef van Rintem kent de verhalen. 'Je staat er versteld van, wat voor dreiging er van zo'n groepje jonge meiden af kan komen. Ze zijn volstrekt normloos. Ik ben weleens de huid vol gescholden op weg naar huis. En het gekke is: ik was zo verbouwereerd dat ik geen enkel weerwoord bood. Deze pubers deinzen voor niets terug.'

De politie bevestigt dat het om een groep jonge meiden gaat die passanten tegenhoudt en hen vervolgens belaagt. De rector van het nabijgelegen vmbo De Meander, Bas Oldemans, is ook bekend met de situatie. Hetzelfde geldt voor de andere omliggende scholen als het ID College en de dependances van GSG Leo Vroman en Goudse Waarden.

Buurtbewoner Van Rintem: 'Ik kan me niet voorstellen dat klasgenoten niet weten om wie het gaat. Hopelijk heeft iemand het lef dat te melden.'