Volledig scherm
Wim van Dijk (met oranje hesje) bij wat ooit zijn graafmachine was. © ED

Graafmachinist Wim: Ik had 'm nog wel zo mooi gepoetst

treinbotsingDe graafmachine van Wim van Dijk sloeg af, net toen hij in Deurne midden op de spoorwegovergang stond. Het gevolg: een vermorzelde machine. ,,Ik had de zwaailichten nog aangezet."

Wim van Dijk slentert wat tussen de wrakstukken naast het spoor. Af en toe pakt hij iets op en stopt het in zijn schoudertas. Hij kijkt nog een keer naar wat ooit zijn graafmachine was en perst er een glimlachje uit: ,,Ik had 'm nog wel zo mooi gepoetst."

Panningen

Hij werkt bij het grondwerkbedrijf van Mart Munsters, op iets van 100 meter van de spoorwegovergang. Vrijwel dagelijks steekt hij dus het spoor over. Maandagochtend ook. Het moet nog 6 uur worden als hij met zijn graafmachine vertrekt richting zijn klus in Panningen, een kilometer of 20 verderop.

Verder dan de eerste 100 meter komt hij niet. Net nadat zijn banden de rails van de overgang hebben gekust, valt zijn machine stil. Van Dijk draait nog een keer aan het sleuteltje: niks. Herstarten heeft geen zin. Hij belt nog even met zijn baas, maar tijd om over andere oplossingen na te denken heeft hij niet. Als hij naar links kijkt, ziet hij namelijk in de verte al de koplampen van een trein.

Gigantische klap

,,Voordat ik uit de machine sprong, heb ik nog wel de zwaailichten aangezet", vertelt Van Dijk. ,,Ik dacht dat de treinmachinist ze misschien zou zien en nog kon afremmen." Maar dat gebeurt niet. Vanaf een meter of 30 ziet hij hoe zijn speeltje vol door de goederentrein wordt geraakt. ,,Het was een gigantische klap."

De graafmachine wordt 100 meter meegesleurd en eindigt als een verfrommelde berg staal in de hekken naast het spoor. Onder andere drie portalen, waar de bovenleidingen op steunen, zijn dan omver gekegeld. Een woordvoerder van de brandweer: ,,Hier rijden de komende paar uur nog geen treinen, hoor."

Persoonlijke spullen

Van Dijk loopt nog altijd langs het spoor te snuffelen. Zijn meeste persoonlijke spullen heeft hij inmiddels wel terug. Hij raapt nog een blauw stuk plastic van de grond. Hij dacht het van een afstandje al te herkennen: het is de deksel van zijn broodtrommel. Ook zijn brood vindt hij: ,,Zonde om weg te gooien, toch?"

Schade

De botsing tussen de goederentrein en de graafmachine veroorzaakte zoveel schade dat treinreizigers die van Eindhoven naar Venlo reizen tot zeker donderdagmorgen 5.00 uur rekening moeten houden met veel extra reistijd. Er rijden bussen om reizigers te vervoeren. De extra reistijd bedraagt minimaal een half uur. Politie, ProRail en de Inspectie Leefomgeving en Transport doen onderzoek.