‘Graaiers’ azen op testament verstandelijk beperkten
Testamenten van mensen met een zware verstandelijke beperking vormen steeds vaker inzet van (juridische) strijd. De testamenten zijn omstreden omdat niet duidelijk is of zij wilsbekwaam waren toen de akte werd opgemaakt. Emeritus hoogleraar Martin Jan van Mourik, de autoriteit op het gebied van notarieel recht, kent vele tientallen gevallen en stelt: ,,Het is een grote graaiende bende.’’
Geruzie om dit soort testamenten is volgens Van Mourik ‘aan de orde van de dag’. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) onderkent het probleem en voorziet vanwege het toename van aandoeningen als dementie vaker getouwtrek met testamenten.
Vernietigd
Afgelopen week vernietigde het Gerechtshof in Arnhem het testament van Herman, die de verstandelijke vermogens had van een kind van 6 jaar. Hij overleed in 2014 op 67-jarige leeftijd, maar tot de schrik van de nabestaanden bleek hij een testament te hebben. Die was in 1991 zonder medeweten van de familie opgemaakt. Daarin staat dat Herman zijn bezittingen via de Prinsen Geerligs Stichting nalaat aan de zorginstelling waar hij verbleef.
Mensen die uit zijn op het geld van afhankelijke mensen en hen blijkbaar bewegen om een testament op te maken
Zijn zus Jolanda de Vries (56) uit Apeldoorn procedeerde vijf jaar lang tegen de voor de familie onbekende stichting die in het testament is opgenomen. Het Gerechtshof stelt nu dat Herman tijdens het opstellen van het testament inderdaad wilsonbekwaam was. Daarnaast was er sprake van belangenverstrengeling tussen de stichting en de zorginstelling waar Herman woonde.
Unieke uitspraak
Een ‘unieke’ uitspraak, volgens notarisclub KNB-woordvoerder Hens Meengs. ,,Het is namelijk bijna niet meer vast te stellen of iemand in die tijd ook echt wilsonbekwaam was. De kans dat iemand succes haalt bij de rechter is dan ook niet groot.”
Meengs verwacht dat gesteggel over wilsbekwaamheid vaker gaat voorkomen. ,,Daar zijn we alert op. Het aantal ouderen neemt toe en ziektes als dementie komen vaker voor.’’ KNB heeft de richtlijnen rond het opstellen van testamenten inmiddels aangescherpt, ‘hoewel we geen signalen hebben dat misbruik op grote schaal voorkomt’.
Volgens emeritus hoogleraar Van Mourik staat de Apeldoornse zaak bepaald niet op zichzelf. ,,De problematiek rond wilsonbekwaamheid en testamenten is schrikbarend hoog.” Hij kent tientallen gevallen uit de laatste jaren. ,,Mensen die uit zijn op het geld van afhankelijke mensen en hen blijkbaar bewegen om een testament op te maken. Het is één grote graaiende bende.”
Misverstand
De Prinsen Geerligs Stichting is woest over de uitspraak van de rechter. ,,Wij zijn van mening dat Herman wist wat hij deed”, zegt voorzitter Arthur Breukers. ,,Er moet hier sprake zijn van een misverstand. We gaan de juridische mogelijkheden bekijken om in beroep te gaan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Marina en Stephan betalen 388 euro per maand aan hypotheek: ‘Ons huis is eigenlijk te klein’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marina en Stephan hebben bijna elke dag een medische afspraak. ‘Ik moet een buikwandcorrectie, maar daar hebben we geen geld voor.’ -
Onderzoek naar mondkapjesdeals kost al bijna 5 miljoen euro
Het onderzoek dat Deloitte uitvoert naar de mondkapjesdeal die Sywert van Lienden en twee compagnons met de overheid sloot, is pas ‘medio september’ af. Aan het onderzoek, waaraan nu al een jaar wordt gewerkt, is tot nu toe al ‘ruim 4,7 miljoen euro’ uitgegeven. -
PREMIUM
'Aanjager' moord Peter R. de Vries gearresteerd: 'Deze hond moet je hebben', schreef Krystian M.
De man die op afstand de twee verdachten aanstuurde van de moord op Peter R. de Vries, is volgens justitie de 27-jarige Krystian M. uit het Gelderse Ochten. Hij is maandag aangehouden in zijn cel. Hij zat al vast voor een poging tot moord in Zeewolde in oktober 2021. De nabestaanden reageren verheugd op de arrestatie. -
Kuipers laat vaccinatiecampagne voorbereiden voor na de zomer
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft het RIVM en de GGD’en gevraagd zich voor te bereiden op een nieuwe vaccinatiecampagne. De kans is groot dat deze na de zomer start, in de eerste plaats voor ‘de meest kwetsbaren’ Daarmee hoopt het kabinet deze groep te ‘beschermen tegen ernstige ziekte in het najaar en de winter'. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM135
Woede over loslaten zwaarbevochten personeelsnorm in de ouderenzorg: ‘Je wordt er cynisch van’
Politici, pleitbezorgers zoals Hugo Borst en belangenorganisaties zijn woedend over een kabinetsplan om soepeler om te gaan met de norm dat er in de ouderenzorg minstens twee medewerkers zijn op acht verpleeghuisbewoners. Daardoor zijn er straks tienduizend minder extra arbeidsplaatsen nodig en wordt er geld bespaard. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.