Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Gratis handbagage niet langer vanzelfsprekend bij Transavia

Transavia laat passagiers vanaf 30 maart betalen als ze er zeker van willen zijn dat hun handbagage mee kan in de cabine. Handbagage kan ook nog steeds gratis mee, maar dan kan het dus gebeuren dat de rugzak of het rolkoffertje in het ruim terechtkomt, meldt de luchtvaartmaatschappij.

Transavia stelt dat onderzoek onder haar passagiers in Nederland en Frankrijk heeft uitgewezen dat die zekerheid willen over hun handbagage en ook best willen betalen voor die garantie. De prijs per enkele reis varieert tussen de 5 en 15 euro.

Passagiers die ‘gegarandeerde handbagage’ aankopen mogen als eerste aan boord zodat hun handbagage zeker past in het bagagevak boven hun stoel. In de bagagevakken is plaats voor zo’n zeventig rolkoffers. Volgens Transavia gebeurt het tegenwoordig regelmatig dat niet alle handbagage in de cabine past. 

Ook ziet Transavia dat passagiers toch vaak meer handbagage meenemen dan is toegestaan. ,,Dit leidt soms tot vertragingen bij vertrek en zorgt ook voor irritatie omdat het voor een aantal mensen belangrijk is de handbagage bij zich te houden”, aldus Marije Teerling van Transavia. 

Een accessoire dat onder de stoel kan, zoals een kleine handtas of laptoptas, mag gratis mee. Bij elkaar opgeteld mag alle handbagage 10 kilo wegen.

Lastiger

Het blijkt steeds lastiger voor luchtvaartmaatschappijen om handbagage gratis te houden. Doordat reizigers de grenzen van de toegestane grootte en hoeveelheid handbagage meer dan eens opzoeken, puilen de bagagevakken aan boord van de vliegtuigen vaak uit. Soms moet daarom de handbagage als ruimbagage meegenomen worden. 

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben al maatregelen genomen. Zo moeten reizigers die met KLM vliegen al bij bepaalde ticketsoorten extra betalen voor hun ruimbagage. United Airlines kondigde twee jaar geleden al de invoering van een toeslag aan. Alleen het tasje dat je onder je stoel kunt schuiven, kan daar gratis mee. Bij budgetmaatschappij Ryanair geldt die maatregel ook al twee jaar.