Volledig scherm
© anp

Gratis lenen dankzij 0 procent rente

Voor het eerst in de geschiedenis betalen studenten vanaf januari geen rente over hun studieschuld. Wie dit jaar stopt met studeren, mag zich de komende vijf jaar verheugen op 0 procent rente. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Volledig scherm
© ANP XTRA

Het rentepercentage daalt in 2017 van 0,01 procent naar 0 procent, melden bronnen bij het ministerie van Onderwijs. Dit komt omdat de Nederlandse staat momenteel heel goedkoop kan lenen. De rente die (oud-)studenten moeten betalen over hun lening is gekoppeld aan de rente op staatsobligaties. Op een flink deel van die leningen krijgt Nederland inmiddels geld toe. Van die gunstige omstandigheden profiteren de studenten nu ook.

Een woordvoerder van DUO, de instantie die de studiefinanciering en -leningen regelt, erkent dat deze studenten 'spekkoper' zijn. Dat geldt ook voor oud-studenten die vanaf 2017 starten met een nieuwe rentevasteperiode van vijf jaar, omdat zij bijvoorbeeld in 2012, 2007 of 2002 mochten beginnen met aflossen.

Duiken
De rentepercentages op studieleningen zijn de afgelopen steeds verder gedaald. In 2002 stond de rente nog op 4,03 procent. Eigenlijk zou het percentage komend jaar onder de 0 procent moeten duiken, maar de mogelijkheid van een negatieve rente is vorig jaar op de valreep afgeschaft. Daardoor wordt voorkomen dat studenten op een lening geld toe kunnen krijgen, wat de schatkist veel geld zou kosten.
  
Officieel maakt DUO het rentepercentage voor de komende vijf jaar ieder jaar pas in december bekend.

  1. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.