Volledig scherm
© Thinkstock

Gratis studeren via internet wordt steeds eenvoudiger

Gratis studeren via internet wordt steeds eenvoudiger. Nog eens 17 topuniversiteiten over de hele wereld hebben zich aangesloten bij het Amerikaanse online onderwijsplatform Coursera. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. De universiteiten bieden via dat platform gratis webcursussen aan.

De mededeling van Coursera onderstreept de opmars van gratis studeren via het web. Het bedrijf dat in Mountain View werd opgericht door twee professoren van Stanford, zal komend studiejaar meer dan 200 cursussen aanbieden van 33 verschillende universiteiten over de hele wereld. Volgens het bedrijf staan wereldwijd al ruim 1,3 miljoen studenten geregistreerd bij het platform.

Buiten Amerikaanse nieuwkomers als Brown, Columbia en Berklee College of Music hebben ook de universiteiten van London, Melbourne en Hong Kong zich aangesloten bij Coursera.

Studenten hoeven niet te betalen, maar krijgen ook geen officieel diploma. Concurrent EdX, opgericht door de universiteit van Harvard, maakte deze maand bekend dat het de studenten ook de kans wil geven examens te doen waarmee een certificaat kan worden bemachtigd.

  1. Merthe uit Haren kan weer anoniem over straat Logo AD+

    Merthe uit Haren kan weer anoniem over straat

    Ze was vijftien toen ze ongewild en indirect met een Facebook-post de aanstichtster werd van de ongekend massale Project X-rellen in het Groningse dorp Haren. Merthe, het jonge kassameisje van Albert Heijn, zweeg jarenlang tegenover de buitenwereld. Om weer een kans te hebben op een normaal leven. Vijf jaar later staat ze symbool voor het breed gedeelde standpunt dat het dorp weer verder wil: ‘Ik ben blij dat ik weer anoniem over straat kan’.