Dion Graus in Eva Jinek op Zondag.
Volledig scherm
Dion Graus in Eva Jinek op Zondag.

Graus laat haar knippen voor rol als animal cop

PVV'er Dion Graus vindt het een schande dat de dierenpolitie wordt afgeschaft. 'Dit is een afrekening met de PVV over de rug van dieren', zei hij vanochtend in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

 
Een echte ridder verliest nooit. Ze kunnen me neersabelen, ik ga gewoon verder
Dion Graus

In het programma liet hij een stuk van zijn haar afknippen. Dat deed hij omdat hij dan een gastrol als animal cop zou krijgen in de politieserie Flikken Maastricht.

Volgens Graus, die zich al jaren inzet voor de animal cops, pest het CDA de PVV door de steun voor de speciale politie-eenheid in te trekken. Agenten worden voortaan niet meer vrijgemaakt voor dierenbescherming, maar krijgen dit als 'taakaccent' Graus vreest dat de aandacht voor dierenwelzijn afneemt onder agenten.

Ridder
Graus zegt dat de dierenpolitie een groot succes is. Hij denkt ook dat de animal cops na de verkiezingen weer terug zullen komen. Hij rekent op winst voor de PVV. 'Een echte ridder verliest nooit. Ze kunnen me neersabelen, ik ga gewoon verder,' aldus Graus.

De Dierenbescherming vraagt zich overigens af hoe het verder gaat met de dierenpolitie. Directeur Frank Dales wil snel praten met de overheid. Hij verwacht dat het 'meldnummer 144 red een dier' dat begin dit jaar in gebruik is genomen gewoon in de lucht blijft. Verder is Dales benieuwd hoe de 'aandacht en prioriteit bij de politie geregeld moet worden'.

Oproep
Dales riep de Tweede Kamer afgelopen week al op het kind (dierenpolitie) niet met het badwater weg te gooien en er wel voor te zorgen dat ook deze wetten worden nageleefd. 144 is zeven dagen per week en 24 uur per dag te bereiken en wordt bemenst door de politie. Die bepaalt hoe en door wie het dier het beste geholpen kan worden: de dierenpolitie, een dierenambulance of bijvoorbeeld een inspecteur van de Dierenbescherming.