Volledig scherm
Vrijwilligers in kleding uit het einde van de 18e eeuw spelen een scène, die wordt vereeuwigd in een game over de Grebbelinie. © Frans Kanters

Grebbelinie als game

Even wanen voorbijgangers in Woudenberg zich twee eeuwen terug in de tijd. Vrijwilligers in kleding uit het einde van de 18de eeuw spelen een scène, die wordt vereeuwigd in een game over de Grebbelinie. Het is de tweede game in een reeks van drie, die meer aandacht moet creëren voor de historie van het landschap.

Quote

Je zoekt naar dingen in het landschap en leert onderweg wat

Bert Rietberg, O-gen

,,We maken filmopnames voor een Grebbeliniegame, waarbij spelers naar elementen moeten speuren in het landschap. Op die manier moeten ze tot de oplossing komen van een raadsel," vertelt Bert Rietberg, medewerker bij Gebiedscoöperatie O-gen en voorzitter van Stichting Grebbelinie. ,,De eerste game gaat over soldaten, een patriot en een gravin. De spelers moeten ontdekken wie de patriot is in het gezelschap, die het Franse leger gaat helpen om door de geïnundeerde (onder water gelopen red.) vlakte de Grebbelinie te doorbreken. Ze moeten via coördinaten uitvinden waar de sabotage gaat plaatsvinden. De gravin laat aanwijzingen achter."

Vernieuwend
De games, gebundeld in één app, worden aangeboden door outdoor ondernemers, in samenwerking met Gebiedscoöperatie O-gen. ,,Een aantal ondernemers wil de Grebbelinie tot leven brengen met iets leuks en vernieuwends. Er is gekozen voor iBeacons: kleine zendertjes, die gericht informatie naar mobiele telefoons sturen als je in de buurt bent. Op de plekken in de omgeving waar deze iBeacons zijn aangebracht, krijgen de deelnemers opdrachten."

Vandaag zijn de opnames van de tweede game, bij Aaltje aan de Linie aan de Roffelaarskade in Woudenberg. ,,Deze onderneemster heeft haar onderneming genoemd naar de Grebbelinie en wilde daar meer mee doen. Het gaat over boeren die het er niet mee eens zijn dat hun landerijen onder water worden gezet om de Fransen tegen te houden. In elk spel zijn er partijen die de Fransen helpen en partijen die het land verdedigen. Spelers kruipen in de huid van een patrouille om Nederland te helpen een zelfstandige staat te blijven."

Opdrachten
Op een tablet, die de spelers meekrijgen, krijgen ze via filmpjes aanwijzingen. ,,In zo weinig mogelijk tijd moeten ze zoveel mogelijk opdrachten goed uitvoeren. Daar komt een ranglijst uit. Maar het gaat vooral om het plezier wat je samen hebt. Je zoekt naar dingen in het landschap en leert onderweg wat."

Fort aan de Buursteeg in Renswoude en Veenendaal is de setting voor de derde game. ,,Met deze games kun je de geschiedenis van het landschap tot leven brengen. Veel mensen willen beleving. Die willen niet gewoon kanovaren, maar kiezen ervoor om op een bepaalde plek in de kano te stappen, omdat daar een stukje historie is."