Volledig scherm
© ANP

Greenpeace: 'Akkoord heeft pluspunten voor het milieu'

UpdateGeert Wilders, fractievoorzitter PVV, noemt het Lenteakkoord in een reactie vandaag 'een verschrikkelijk akkoord dat mensen diep in hun portemonnee zal raken'. Ook de PvdA, SP, FNV, de Dierenbescherming en Greenpeace reageerden op het akkoord.

Volledig scherm
Geert Wilders. © anp
Volledig scherm
Agnes Jongerius. © anp
Volledig scherm
Animal cop aan het werk. © ANP

'Het is slecht voor de economie en slecht voor de koopkracht. De kiezer zal op 12 september hier keihard mee afrekenen. Nederland wordt op deze manier naar de verdoemenis geholpen', aldus Wilders.

Reactie PvdA
Partijvoorzitter van de PvdA, Diederik Samsom: 'Dit is nog erger dan we dachten. De grote verhalen over compensatie blijken weinig tot niks waard. Een aantal maatregelen, zoals in de geestelijke gezondheidszorg en op het persoonsgebonden budget worden maar deels gecompenseerd. Dan doe je weinig aan de akelige bezuinigingen. Ook de compensatie bij de AOW blijkt er niet te zijn. Voor mensen met een klein AOW'tje hakt dit er heel hard in'.

'De details van het akkoord bevestigen mij in mijn zorgen. Het consumentenvertrouwen is verder gekelderd en dan moet je niet de btw verhogen en en oudere mensen in de problemen brengen. Verder zorgt dit pakket ervoor dat de woningmarkt alleen maar verder op slot gaat.
Hoge inkomens ontsnappen de dans en veel maatregelen van het kabinet-Rutte worden niet teruggedraaid. Met dit akkoord wordt de recessie in Nederland verlengd', aldus de PvdA'er.

Reactie SP
Ook SP-leider Emile Roemer gaf een reactie. 'Hier wordt veel te hard bezuinigd om de 3-procentsnorm te halen. De verhoging van de btw en het eigen risico is heel slecht. Je moet juist zorgen de economie draaiende te houden', aldus Roemer.

'Ik ben wel blij met de vergroening van het belastingstelsel en de bankenbelasting, maar dat was al verwacht. De eigen bijdrage in de zorg is dramatisch. Het pakket gaat niet uit van het hervormen van de zorg. Het is een belasting op ziek zijn. Dit is heel geforceerd bezuinigingen om het gezicht van de minister-president en de minister van Financiën in Europa te redden', zei de SP-voorman.

FNV
FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei over het akkoord dat FNV 'blij is dat de kiezer op 12 september aan zet is, want dit zijn heel onverstandige maatregelen. We moeten niet slopen, maar bouwen. De koopkracht van mensen wordt keihard aangepakt door een stapeling van bezuinigingsmaatregelen: hoger eigen risico in de zorg, een lagere onbelaste reiskostenvergoeding, de btw-verhoging en natuurlijk de nullijn voor ambtenaren. Deze plannen remmen de economische groei, zijn een aanslag op de koopkracht en laten de werkloosheid onnodig oplopen. En de werkgevers worden weer ontzien', aldus Jongerius.

Dierenbescherming
Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming is vooral verbaasd over het akkoord. 'We zijn verbaasd en verrast over het voornemen de dierenpolitie te schrappen. Er zijn nu 125 animal cops opgeleid. Ons voorstel is: houdt het daarbij. Uitbreiding naar 500 agenten hoeft niet meer, maar samen met onze eigen inspecteurs en hun expertise komen we met die 125 agenten een heel eind. Het zou niet goed zijn om helemaal te stoppen met de dierenpolitie. Dat zou zonde zijn van alle investeringen die tot nu toe zijn gedaan, zoals het alarmnummer 144-red een dier. We willen als dierenbescherming daar graag van gedachten over wisselen met het ministerie', aldus Dales.

Greenpeace
Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace ziet een aantal pluspunten inzake het milieu. 'Het was duidelijk dat het vorige kabinet milieu vooral zag als een last voor het bedrijfsleven. In dit akkoord zit tenminste een aantal maatregelen waarbij de vervuiler gaat betalen en de economie gaat vergroenen. De kolenbelasting is daar een goed voorbeeld van. Greenpeace heeft lang gepleit voor zo'n belasting. Daarmee wordt de richting gekozen van een toekomst waarin Nederland langzaam overstapt van de vervuilende fossiele brandstoffen naar schone energie', zei Schipper vanavond in een reactie.

 1. Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’
  PREMIUM
  Video

  Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’

  Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’
 2. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

  Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

  Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.