Volledig scherm
Vandalen hielden huis in de Delftse Griegstraat. © AD/Marvin Hake

Griegstraat 'bederft' rustige jaarwisseling

Stenen door winkelruiten, een opgeblazen rioolput, een auto op zijn kant, een vernielde telefooncel en kapot geslagen plantenbakken. De bewoners van de Griegstraat in Delft werden diep in de oudejaarsnacht opgeschrikt door een korte explosie aan geweld, veroorzaakt door een groep van zeven jongeren.

Quote

Wat een stelletje lafbekken om zo tekeer te gaan. Laf en min

Bas Verkerk, burgemeester van Delft

Wat een rustige jaarwisseling voor Delft leek te gaan worden, los van wat brandjes en een enkele vechtpartij, ontaardde uiteindelijk toch nog in vernielingen, agressie én een gewonde agent.

Vanmorgen rond 6.00 uur wilde de politie een groepje jongeren aanhouden bij de Westvest. Omwonenden hadden de politie gebeld, omdat de mannen zich agressief zouden gedragen. De verdachten scholden de agenten eerst uit, waarna een  22-jarige Delftenaar tijdens zijn aanhouding een agent enkele vuistslagen in zijn gezicht gaf. Bij zijn poging om alsnog te vluchten, sleurde de 22-jarige de agent enkele meters mee over de grond. Met hulp van toegesnelde agenten kon de Delftenaar alsnog worden aangehouden. Ook vier andere verdachten werden opgepakt.

Burgemeester Bas Verkerk wilde geen link leggen met de daders van de vernielingen in de Griegstraat. ,,Die is er niet en onderzoek zal leren of dat eventueel wel zo is,'' sprak Verkerk, die rond drie uur 's nachts zelf poolshoogte kwam nemen bij de Griegstraat. En daar volgens eigen zeggen 'zeer ontstemd' over raakte. ,,Wat een stelletje lafbekken om zo tekeer te gaan. Laf en min, ik heb er geen andere woorden voor. Ik ben zeer nijdig,'' benadrukte Verkerk.

De Delftse burgemeester beleefde zijn twaalfde én laatste jaarwisseling in Delft. Traditiegetrouw reed hij mee met de politie en had hij in de oudejaarsnacht een kort lijntje met de brandweer. ,,Het is voor 98 procent van de Delftenaren een mooie en feestelijke jaarwisseling geweest. Geen grote ongeregeldheden. Tot je in de Griegstraat komt. Heel triest voor die buurt en de ondernemers. Laf, echt laf, deze doelbewuste actie.'' 

Voetbalclub
Ook Pijnacker-Nootdorp kreeg te maken met vernielingen. Het meest getroffen was voetbalclub RKDEO. Nadat eerder deze week al een dug-out in brand was gestoken, raakte vroeg op oudejaarsdag ook een deel van het kunstgrasveld door brand zwaar beschadigd.

Een andere 'onheilsplek' was winkelcentrum de Parade in Nootdorp. Daar werd  de grote kerstboom in brand gestoken, naast enkele afvalbakken. Buurtbewoners klaagden daarnaast over 'zeer luidruchtige jongeren' en het langdurige afsteken van zwaar vuurwerk.

Reageren? hc.lezers@ad.nl