Volledig scherm
© AFP

Grieken over royale steiger: 'Jullie koning mag wat wij niet mogen'

Bewoners van het Griekse dorp Kranidi maken zich boos over nieuwe veiligheidsmaatregelen rond de vakantiewoning van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De aanleg van een steiger en het afsluiten van een deel van het strand valt bijzonder slecht. 'De beveiliging van jullie koning wordt als excuus gebruikt om onze vrijheid in te perken.'

Aan de andere kant van de lijn, in het ongetwijfeld zonovergoten Kranidi, slaakt Maria Karra een diepe zucht. Jullie koning, zo klinkt het, hij is de zoveelste al die alles mag wat de Grieken niet mogen.

'Wat hier nu gebeurt is niet wat de Griekse wetten zeggen. Voor ons is er niets meer, buitenlanders krijgen alles voor elkaar. Grieken mogen hier niet bouwen, de koning heeft zo een vergunning gekregen voor een haven, zonder wet die dat toestaat. Ach, het gaat hier zo vaak op deze manier: het wordt allemaal goedgekeurd.'

Brieven
Karra is voorzitter van de actiegroep 'De interventie van Burgers van Ermionida', genoemd naar de gemeente waarin Kranidi ligt. Zij en haar leden maken zich grote zorgen over de bouwwerkzaamheden bij de vakantievilla van het koningspaar. Brieven over de kwestie zijn naar de gemeente gestuurd, naar de regio Peloponnesos en de politieke partijen in Griekenland.

Antwoord, zo zegt ze, heeft ze nog niet gehad. 'Natuurlijk respecteren wij de persoonlijke veiligheid van jullie koning. Maar hier wordt die alleen maar als een excuus gebruikt om de grondwettelijke vrijheden van Griekse burgers in te perken.'

De vergunning
Volgens de tekst van de in Athene uitgegeven vergunning, die in het bezit is van het AD, zijn de bouwwerkzaamheden beveiligingsmaatregelen. De vergunning keurt 'het maken van een toegang tot zee' goed, door middel van een steiger. Verder wordt toestemming verleend voor de aanleg van een omheining en voor havenbouwwerkzaamheden. De vergunning is overigens al een paar maanden geleden afgegeven: de dagtekening is 14 maart 2014.

Willem-Alexander en Máxima kochten het huis 2 jaar geleden, nadat zij hun omstreden huis in Mozambique hadden afgestoten. In dit zonzekere deel van Griekenland zijn zij niet de enige internationale beroemdheden: president Vladimir Poetin van Rusland en Sean Connery, vooral bekend van zijn rol als James Bond, hebben er een huis. De oorspronkelijke bewoners zien zich steeds vaker als vreemden in hun eigen streek. Volgens de actiegroep wemelt het in het gebied van de illegale poorten, hekken en privéstrandjes, niet zelden bewaakt door blaffende honden of beveiligers.

Naast het protest van de actiegroep is er ook binnen de politiek verzet. Valeris Gougaris van Democratische Vergadering vraagt in een brief aan de prefect van de Peloponnesos om 'onmiddellijke stopzetting van de werkzaamheden'. Hij stoort zich eraan dat vrijstelling is verleend aan de Nederlandse staat, terwijl het gaat om 'een recreatieverblijf voor de koninklijke familie'.

Beveiliging
De Rijksvoorlichtingsdienst laat in een reactie weten dat alle werkzaamheden in Griekenland puur in het kader van de beveiliging worden gedaan. 'De persoon, het gezin en de omgeving van de koning dienen door de Nederlandse overheid beveiligd te worden. Voor het vakantieverblijf van de koning in Griekenland is hiertoe een pakket maatregelen getroffen door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Onderdeel daarvan is de aanleg van een steiger. De Griekse overheid heeft hiervoor een vergunning verleend.'