Volledig scherm
© ANP / Roos Koole

Griepgolf velt basisscholen

Basisscholen worstelen met de gevolgen van griep, stelt de PO-Raad. Niet alleen veel leerlingen, maar ook docenten zijn ziek. Door het tekort aan leerkrachten en invallers worden hele klassen naar huis gestuurd. In een enkel geval sluit zelfs de hele school voor een dag.

Directeur Jessica van Sikkelerus van basisschool Moerschans in Hulst had vorige week al te maken met een aantal zieke meesters en juffen en daar kwamen er zondag en gisterochtend een paar bij. ,,Ik had nog twee docenten over'', vertelt ze.

En dat waren niet genoeg handen om alle 120 kinderen les te geven. Een snelle belronde leerde dat er ook geen invallers beschikbaar waren, dus besloot Van Sikkelerus ouders te vragen hun kinderen maar mee terug naar huis te nemen. ,,Alleen als dat kon natuurlijk. De andere leerlingen hebben we op school opgevangen. We hebben geen les gegeven, maar andere leuke dingen gedaan.''

Ook de Roosendaalse basisschool De Vlindertuin heeft vanochtend voor het eerst in jaren een klas met 29 leerlingen naar huis gestuurd. De medewerkers van de school zijn geveld door de heersende griepgolf, waardoor een groot deel van de vaste leerkrachten in bed moest blijven.

Geen enkele vervanger

Quote

Maar er is een structu­reel tekort op de arbeids­markt. En dat is wel een steeds groter probleem

Queenie Brouwers, organisatie Leswerk

De griepgolf is nog niet op zijn hoogtepunt denkt John Verdaasdonk, directeur van scholenkoepel KPO Roosendaal, waar basisschool De Vlindertuin onder valt. ,,De golf komt eraan, we houden ons hart vast. Er zijn al heel wat mensen uitgevallen. Het is voor het eerst in jaren dat we een klas naar huis hebben moeten sturen. Dat komt niet doordat er meer mensen ziek zijn, maar omdat er minder vervangers zijn. En dat gaat alleen maar erger worden.''

Ook bij scholenkoepel SKPOEL in Etten-Leur moest vorige week een klas naar huis worden gestuurd. 'Uitzonderlijk', noemde stichtingsvoorzitter Jac Verschueren die situatie, die volgens hem voornamelijk wordt veroorzaakt door het gebrek aan invallers. De PO-Raad onderschrijft die angst. ,,Basisscholen moeten door de griep alle zeilen bij zetten en zoeken naarstig naar invallers. Maar die zijn vaak al aan het werk. Door deze griepgolf manifesteert het lerarentekort zich sterk'', aldus de woordvoerder.

De meeste schoolbesturen in het primair onderwijs in de regio West-Brabant zijn aangesloten bij de organisatie Leswerk, die vervangende leerkrachten voor de scholen regelt. Volgens hoofdcoördinator Queenie Brouwers is het aantal aanvragen dit jaar voor vervanging wegens de griep niet hoger dan andere jaren. ,,Maar er is een structureel tekort op de arbeidsmarkt. En dat is wel een steeds groter probleem.''

Griepepidemie

Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) meldde eind vorige week op haar site dat er sinds medio december sprake is van een griepepidemie. Dat wil zeggen dat er meer dan 51 griepgevallen per 100.000 inwoners zijn. Huisartsen zien met name jonge kinderen (0-14 jaar) met griepverschijnselen in hun praktijk. Volgens het NIVEL is de piek van de epidemie nog niet bereikt.