Volledig scherm
Henk Kamp. © ANP

GroenLinks en D66 boos over 'geheime deal' Kamp met SGP

UpdateD66 en GroenLinks in de Tweede Kamer zijn boos over een wat zij noemen 'geheime deal' tussen minister Henk Kamp van Sociale Zaken en de SGP over het kindgebonden budget. Ze willen Kamp daar morgen in het vragenuurtje over aan de tand voelen.

Volgens GroenLinks is er sprake van 'achterkamertjespolitiek met de mannenbroeders' en 'stiekem gedoe'. Ook D66 wil weten wat er 'precies achter de schermen is afgesproken'.

Anderhalve week geleden bleek al dat het kabinet het SGP-voorstel om grotere gezinnen bij de bezuinigingen op het kindgebonden budget te ontzien wil steunen. Premier Mark Rutte zei daarna bij de algemene beschouwingen dat het kabinet positief kijkt naar het voorstel.

Minister Henk Kamp stelt in een reactie op GroenLinks en D66 dat het 'logisch en noodzakelijk is' dat een minderheidskabinet luistert naar gevoelens in de Tweede Kamer. Kamps voorstellen hebben in de Eerste Kamer de steun van de SGP nodig omdat de combinatie VVD, CDA en PVV daar geen meerderheid heeft.

Kinderopvangtoeslag
Ouders kunnen in de toekomst nog maar beperkt met terugwerkende kracht een kinderopvangtoeslag krijgen. Nu kan dat nog over een langere periode, maar als het aan minister Kamp ligt kan het binnenkort alleen nog over de lopende maand en de maand daarvoor.

Kamp heeft daarover vandaag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij besloot eerder al misbruik van de toeslag aan te pakken door de kinderopvangtoeslag te koppelen aan het aantal gewerkte uren van de minst werkende partner.

Nu is het aanvragen van een kinderopvangtoeslag nog met terugwerkende kracht over een lange periode mogelijk. Daardoor zijn aanvragen soms moeilijk te controleren. In fraudezaken blijkt terugvordering ook lastig.

Kamp gaat ook alle kindercentra, gastouderbureaus en gastouders wettelijk verplichten een inspectierapport van de GGD over de opvangvoorziening openbaar te maken, bij voorkeur op internet.