Volledig scherm
Lisa Westerveld, Kamerlid voor GroenLinks. © Frank Jansen

GroenLinks-Kamerlid krijgt wekelijks een selfie van naakte mannen

,,Hoi schatje, wil je met me afspreken?” Vergezeld van een selfie van het naakte onderlijf. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld uit Nijmegen krijgt ze wekelijks, zegt ze in een interview met De Gelderlander in het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart). ,,Of soms dagelijks.” ‘Lege berichtjes, noemt ze ze. ,,Soms staat er alleen ‘hoi, hoe gaat het?’ Maar het komt altijd van mannen, nooit van vrouwen.”

Westerveld heeft er naar eigen zeggen olifantenhuid voor ontwikkeld. ,,Maar zeker op sociale media krijg ik veel meer seksistische reacties dan mijn mannelijke collega’s. Van die mannen die een naakte selfie van zichzelf maken en dan via Instagram naar je toesturen. Wat moet ik hier mee? Ik reageer er niet op.”

Het seksisme dat Lisa Westerveld ondervindt, is tekenend voor hoe het met de positie van vrouwen in de samenleving anno 2019 gesteld is, vindt zij.  

Onderzoek

Onder personeel van de Tweede Kamer en bij aantal partijen intern wordt momenteel onderzocht of ze last hebben van seksuele intimidatie, een onderzoek waar eerder D66 sterk voor pleitte. Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die het onderwerp onder haar hoede heeft, is het belangrijk om te weten of werknemers zich veilig voelen op de werkvloer. Het onderzoek richt zich niet op ‘invloeden van buitenaf’. ,,Als er invloeden zijn van buitenaf dan is er de mogelijkheid om met een vertrouwenspersoon te praten. Of met beveiliging.”

Zelf vindt ze het aantal seksueel getinte opmerkingen van mannen via bijvoorbeeld Facebook ‘meevallen’. Maar: ,,Ik heb wel eens iemand geblokt op Twitter, als het te ver ging.”

Het interview over vrouwen op het Binnenhof, met Westerveld en  Eerste Kamer-fractievoorzitter Annemarie Jorritsma (VVD) is donderdagochtend op gelderlander.nl te lezen. 

Waarom sturen mannen dickpics?

Kamerleden krijgen ze, maar vorige maand meldden ook twee vrouwelijke deelnemers aan televisietalentenjacht The Voice verscheidene foto’s te hebben gekregen van mannelijke geslachtsdelen, zogeheten dickpics. Waarom sturen mannen die? Harvardpsycholoog Justin Lehmiller zocht het uit, en kwam tot drie redenen: aandacht, evolutie en exhibitionisme.

AANDACHT: mannen denken al snel dat een vrouw die hen aandacht geeft meer wil dan alleen praten. En dat brengt hem op de gedachte dat het een geweldig idee is om dergelijke foto’s te sturen.

Volledig scherm
© Frank Jansen

EVOLUTIE: mannen grijpen elke kans aan om zich voort te kunnen planten. Als je maar aan veel vrouwen zo’n dickpic stuurt, hapt er uiteindelijk wel eentje toe, is het idee.

EXHIBITIONISME: er zijn mannen die er van houden om te choqueren, seksuele bevrediging nastreven door zich naakt te vertonen aan iemand die dat niet verwacht. Maar volgens Lehmiller is het sturen van dickpics ook een roep om intimiteit. Ze worden vaak gestuurd door mannen die grote moeite hebben om blijvende relaties te onderhouden in het dagelijks leven.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.