Volledig scherm
Tofik Dibi. © ANP

GroenLinks: Kortere asielprocedures in ruil voor kinderpardon

UpdateGroenLinks is bereid kortere asielprocedures te steunen als de regeringspartijen VVD en CDA instemmen met het kinderpardon. Dat zei GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vandaag in TROS Kamerbreed.

Een aantal bekende Nederlanders begon deze week met steun van GroenLinks het initiatief voor een verblijfsvergunning voor 1000 tot 2000 jonge vreemdelingen die al langer in Nederland zijn en hier ook zijn geworteld. De petitie voor het kinderpardon is inmiddels meer dan 82.000 keer ondertekend.

Dibi vindt de recente oplossingen voor Mauro en eerder voor het Afghaanse meisje Sahar getuigen van willekeur in het asielbeleid. Hij steunt het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om jonge vreemdelingen die 8 jaar in Nederland zijn en zich hier hebben geworteld een verblijfsvergunning te geven.

Maar voor die wet zal in de Kamer geen meerderheid te vinden zijn als VVD en CDA de rijen gesloten houden. Daarom hoopt Dibi op veel 'maatschappelijke steun' voor het kinderpardon. Dat kan de politiek onder druk zetten, zegt Dibi.