Twaalf medewerkers van de spoedeisende hulp in het Isala Ziekenhuis vragen iedereen nu echt thuis te blijven.
Volledig scherm
Twaalf medewerkers van de spoedeisende hulp in het Isala Ziekenhuis vragen iedereen nu echt thuis te blijven. © Isala

Groepen artsen plaatsen indrukwekkende oproepen: Blijven jullie binnen voor ons?

Stranden en parken waren zaterdag overvol, tot groot verdriet van artsen die keihard werken om mensen met het coronavirus te redden. Met een indrukwekkende oproep op sociale media hopen ze dat vandaag wél iedereen thuis blijft om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Artsen van het academisch ziekenhuis in Groningen doen een dringende oproep: blijf thuis.
Volledig scherm
Artsen van het academisch ziekenhuis in Groningen doen een dringende oproep: blijf thuis. © UMCG

‘Wij blijven hier binnen voor jullie. Blijven jullie binnen voor ons? Twaalf medewerkers van de spoedeisende hulp van het Overijsselse Isala ziekenhuis houden op een A4-tje allemaal één woord omhoog en zetten de indringende boodschap op Instagram. ,,Lieve volgers, lieve medemens, het coronavirus is overal. Luister naar de maatregelen van het RIVM en blijf binnen! Beperk je sociale contacten tot een absoluut minimum. Bescherm jezelf en iedereen om je heen.’’

De boodschap laat aan niets te wensen is over. En dit ziekenhuis is niet de enige die mensen nu bijna smeekt om echt te gaan luisteren. Ook uit het Eramus MC uit Rotterdam deelden medewerkers een vergelijkbare oproep op sociale media. ‘Wij zijn hier voor jullie. Blijft u dan thuis voor ons!!!!!’, is de heldere mededeling.

IC-personeel van Erasmus MC met hun noodoproep.
Volledig scherm
IC-personeel van Erasmus MC met hun noodoproep. © Privéfoto

Friesland en Groningen

En zo denken ze er ook over in de operatiekamer van het Friese ziekenhuis Nij Smellinghe en op de spoedeisende hulp in het academisch ziekenhuis in Groningen. ,,Sommige mensen zien dit blijkbaar als een grote vakantie en hebben lak aan de regels”, zei verpleegkundige Jolien Oosting van het UMCG eerder dit weekend tegen RTV Noord. ,,We zien nog steeds mensen gezellig winkelen en in het zonnetje zitten.”

Een indringende oproep uit het Friese ziekenhuis Nij Smellinghe: wij blijven hier binnen voor jullie, blijven jullie binnen voor ons?
Volledig scherm
Een indringende oproep uit het Friese ziekenhuis Nij Smellinghe: wij blijven hier binnen voor jullie, blijven jullie binnen voor ons? © Nij Smellinghe

De noodoproep van de artsen is niet voor niets. De gedachte is dat het coronavirus zich minder snel kan verspreiden als mensen hun sociale contacten mijden. Dit moet ervoor zorgen dat de ziekenhuizen niet worden overspoeld met patiënten en iedereen die toch ziek wordt behandeld kan blijven worden.

Artsen van het academisch ziekenhuis in Groningen doen een dringende oproep: blijf thuis.
Volledig scherm
Artsen van het academisch ziekenhuis in Groningen doen een dringende oproep: blijf thuis. © UMCG

Behalve de ziekenhuizen doen ook veel bekende en onbekende Nederlanders een klemmend beroep op het gezond verstand. Op sociale media staan sinds zondagochtend talloze oproepen om ondanks het zonnige weer vooral thuis te blijven en niet naar het strand of bos te gaan. Bij velen is de ergernis groot dat dit advies zaterdag door grote groepen niet werd opgevolgd.

“Lieve volgers, binnen blijven is écht niet moeilijk. We kunnen dit. Als je nu gaat bootcampen ben je zo ontstellend dom dat ‘n strak kontje je aantrekkelijkheid ook niet meer redt. Kom, wees eens lekker hard to get! Bijvoorbeeld voor een virus. Hou op andere mensen ziek te maken”, schrijft Claudia de Breij op Twitter.

Quote

Kom, wees eens lekker hard to get! Bijvoor­beeld voor een virus. Hou op andere mensen ziek te maken

Claudia de Breij, Cabaretier

Ook diverse politiekorpsen en wijkagenten door het hele land doen een beroep op de Nederlanders om binnen te blijven. “Corona is geen grap, blijf binnen en houdt uw kinderen ook binnen. Laten we proberen de druk op de zorg niet nog meer te vergroten!”, aldus de Politie Westland.

“Hou minimaal 1.5 meter afstand, ga alleen de deur uit voor de hoognodige boodschappen. Kijk naar onderstaande, de regels van het RIVM zijn niet voor niks!”, schrijft de politie in Zoetermeer.

Irritatie

Politici blijven benadrukken dat Nederlanders echt 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden en plekken met veel mensen zoveel mogelijk moeten mijden. ,,Ik begrijp niet dat mensen zich er niet aan houden”, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief in WNL Op Zondag.

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, uit zijn irritatie op sociale media. “Aan al die mensen bij elkaar op de markt, in het park en op ‘schijt aan corona’ huisfeestjes: Doe. Effe. Normaal!” schrijft de liberaal. De “helden in de zorg” vragen Nederlanders zo veel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden, aldus Dijkhoff.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vertelt op Twitter dat Brabantse Intensive Care-artsen ‘jankend hadden zitten kijken’ naar de foto’s ‘van totaal onverantwoordelijke Randstedelingen. In Brabant sterven mensen aan Corona en boven de rivieren doen nog veel te veel mensen alsof ze van niets weten.’

Bekijk hier onze video's over het coronavirus.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”