Volledig scherm
De overhandiging van de plaquette aan stationsmanager Erik van Willenswind. © NS

Groningen is het mooiste station van Nederland

Het hoofdstation van Groningen is uitgeroepen tot het mooiste station van 2019. De verkiezing werd uitgeschreven door de NS. Het historische station van Valkenburg pakt de tweede plaats, op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal.

In totaal konden acht stations meedingen naar de titel. Iedereen kon stemmen. In totaal hebben meer dan 10.000 mensen een stem uitgebracht. Uiteindelijk was het het noordelijke station dat ruim 33% van de stemmen kreeg. De verkiezing werd dit jaar voor het eerst gehouden. 

Het idee kwam van Gerjan Vasse, social media-manager van NS. Hij vindt dat mensen minder op hun telefoon moeten kijken en meer stil moeten staan bij ‘de bijzondere en soms historische aspecten die een station heeft te bieden’. ,,Bovendien zijn de stations steeds gastvrijer geworden en inmiddels vaak een plek om bijvoorbeeld te vergaderen, mensen te ontmoeten of te winkelen. Met deze verkiezing zien we dat stations wel degelijk leven onder reizigers en bezoekers, dus we overwegen zeker om dit volgend jaar nogmaals te doen.”

Valkenburg kreeg 16% van de stemmen, Rotterdam centraal 14, Amsterdam centraal 11 en Utrecht centraal 9 procent

Volledig scherm
Mooiste station van Nederland. © NS

Er is geen verkiezing uitgeschreven voor lelijkste station van Nederland.