Volledig scherm
Een man rookt een sigaret op straat. © ANP XTRA

Groningen wil naast de sigaret, álle soorten rook kunnen verbieden

Groningen stevent vanavond af op een primeur in Nederland: zelfs roken op stráát wordt op bepaalde plekken verboden. Om de Tabakswet te omzeilen, worden niet alleen de sigaret, maar álle soorten rook verboden.

Vanavond wordt het plan besproken in de commissie Beheer en Verkeer. Dat betekent dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zodanig wordt aangepast dat de gemeente delen van de openbare ruimte rookvrij kan verklaren. Oftewel: het opsteken van een sigaret zelfs in de open lucht verbieden. 

Verzoek

Toch ligt het initiatief voor rookvrije gebieden bij instanties in de stad en niet bij de gemeente. Het plan werkt zo dat - bijvoorbeeld - een ziekenhuis een verzoek kan indienen bij de gemeente om roken te verbieden op het plein voor de ingang. Dat is nu openbare ruimte en daar mag dus gerookt worden. De gemeente kan dan op basis van de APV het roken dan op die plekken verbieden.

De handhaving van zo'n rookverbod ligt in eerste instantie overigens bij de instellingen die een aanvraag indienen voor een rookverbod. Maar het gaat wel om een écht verbod. Dus als een roker binnen zo'n rookvrij gebied toch een peuk opsteekt en weigert te vertrekken, kan de politie erbij gehaald worden. Welke sanctie er komt te staan op overtreding van het rookverbod, is nog onduidelijk.

Brommers en barbecues

Om niet in het gedrang te komen met de Tabakswet, die roken in de open lucht toestaat, biedt de APV de mogelijkheid om alle soorten rook te verbieden. Dus ook brommers, om maar wat te noemen, auto's en barbecues kunnen worden geweerd. De gemeente houdt er rekening mee dat het tot rechtszaken kan komen als een roker naar de rechter stapt om met de Tabakswet in de hand het gemeentebesluit aan te vallen.

Mocht een meerderheid van de commissie vanavond akkoord gaan, moet het plan nog door de gemeenteraad geloodst worden. In theorie kan het eerste rookverbod in de open lucht al eind van deze maand geregeld zijn. Onder meer het UMC Groningen staat al te trappelen. 

In het spoor van Groningen hebben meer gemeenten plannen om roken zelfs op straat te kunnen verbieden. Ook Rotterdam kondigde onlangs aan bepaalde straten in de stad vrij van rokers te willen maken. Ook Amstelveen kijkt met belangstelling naar de ontwikkelingen in Groningen om snel het voorbeeld te volgen.