Actievoerders tegen de gasboringen.
Volledig scherm
Actievoerders tegen de gasboringen. © ANP

Groningers eisen miljarden van de NAM, en wel nu

Zo'n 900 huiseigenaren en twaalf woningcorporaties gaan vandaag voor de rechtbank in Assen voor de hoofdprijs: een paar miljard euro om de waardedaling van hun huizen als gevolg van de aardbevingen in Groningen te compenseren. Ze willen nu geld van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die met gasboringen de aarbevingen veroorzaakt.

Volledig scherm
© anp

De huiseigenaren en de woningcorporaties zijn verenigd in een stichting. ,,Bij elkaar gaat het om tegen de 100.000 huizen,'' zegt de advocaat van de stichting, Pieter Huitema. Mocht de twee jaar geleden opgerichte stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen) de zaak winnen, dan zal dat de NAM enige miljarden gaan kosten.

De NAM stelt zich altijd op het standpunt dat een eventuele waardedaling pas blijkt als een huis wordt verkocht. Pas dan is de NAM bereid iets te betalen.

Verhuizen
,,Maar uit diverse onderzoeken is duidelijk dat de waardevermindering structureel is omdat het boren nog jaren doorgaat,'' zegt Huitema die het echt onjuist vindt dat huiseigenaren pas bij verkoop van hun woning eventueel compensatiegeld krijgen van de NAM. ,,Veel mensen kúnnen niet verhuizen nu hun huis zo weinig waard is. Zo zit de zaak dus vast.''

Bovendien begint na verkoop van het huis het gesteggel met de NAM over de hoogte van het bedrag dat het huis minder waard is geworden.

Quote

Want echt, geen hond koopt hier nog een huis

Geen hond
,,Het huis van mijn moeder was in 2007 nog 400.000 euro waard. We hebben het een tijd geleden verkocht voor 285.000,'' zegt Ger Warink uit Loppersum, hart van het aardbevingsgebied. ,,Een deel van die waardedaling komt door de crisis, maar uit taxaties blijkt: zo'n 60.000 is gewoon gevolg van die aardbevingen. Daar heb je geen dikke rapporten en jarenlang onderzoek voor nodig. Want echt, geen hond koopt hier nog een huis. Nou, de NAM kwam met een voorstel van 5000 euro.''

Loppersum
,,We hebben het kunnen verkopen aan mensen uit Loppersum die zelf door de NAM waren uitgekocht omdat de NAM testapparatuur in hun huis wilde plaatsen,'' zegt Warink. ,,Die mensen wilden gelukkig in Loppersum blijven. Anders hadden we het huis nooit verkocht.''

Vandaag barst de strijd over de aansprakelijkheid van de NAM voor de waardevermindering los voor de rechtbank in Assen. Pas over enkele maanden wordt de uitspraak verwacht.