Bevolking in Groningen regelmatig in verzet.
Volledig scherm
Bevolking in Groningen regelmatig in verzet. © ANP

Groningers in spanning om miljardenclaim NAM

Het gaat een spannende dag worden voor de provincie Groningen. Vandaag beslist de rechtbank of een miljardenclaim wegens waardedaling door aardbevingen kans van slagen heeft. De claim is van toepassing op ruim honderdduizend panden.

Woningeigenaren en woningbouwcorporaties stapten twaalf weken geleden naar de rechter om compensatie te eisen voor de waardedaling van hun panden als gevolg van de gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

De claim tegen de gasreus kan enorm oplopen. Maar liefst 900 particulieren en 12 woningcorporaties worden in deze zaak vertegenwoordigd door de Stichting WAG (Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen). De claim kan hierdoor naar verwachting oplopen tot een paar miljard euro.

Het gaat om mijn pensioen

Voor gedupeerde Ger Warink uit Loppersum staat er veel op het spel. ,,Ik vind het heel spannend. De belangen zijn enorm groot voor mij. Het gaat om 100.000 euro. Mijn pensioen, zeg maar. Ik hoop dat het recht zal zegevieren. Als dat zo is, dan moeten onze eisen ingewilligd worden.''

De NAM heeft al aangegeven verantwoordelijk te zijn voor de waardedaling bij concrete schade door bevingen. Het bedrijf wil de exacte claim echter pas bepalen en uitkeren als huizenbezitters hun woning met verlies verkopen. De gedupeerden eisen al uitbetaling van de geleden schade nog voor de woning verkocht is.

De rechtbank zal woensdag geen beslissing nemen over individuele  compensatie. In eerste instantie zal louter bekeken worden of de NAM wettelijk verantwoordelijk is voor de waardedaling. De kans dat de rechtbank dit zal bepalen is vrij groot omdat de NAM immers verantwoordelijkheid erkent.

Het vonnis van de rechtbank is nog maar het begin van de procedure voor de gedupeerden. De individuele compensatie voor de waardevermindering moet daarna nog per individu in afzonderlijke procedures worden vastgesteld. Een advocatenkantoor uit Groningen staat de gedupeerden bij. Het kantoor krijgt tussen de vijf en tien procent van het totale schadebedrag.